Barcelona

Juristes i ajuntaments reclamen un canvi legislatiu per no gravar amb impostos les dacions en pagament

Quan un propietari aconsegueix una dació en pagament, se li perdona el deute amb el banc, però encara ha de fer front als impostos. L'administració veu l'operació com un increment patrimonial i cobra en conseqüència.

TV3 / RedaccióActualitzat
Quan un propietari aconsegueix que el banc accepti una dació en pagament, es treu un pes de sobre. En la majoria de casos, es tracta de famílies entrampades per la crisi i que no poden fer front a la hipoteca. La dació és, doncs, un respir que dura fins que arriben els impostos. L'administració contempla la dació com si es tractés d'una venda. És a dir, entén que hi ha hagut un increment de patrimoni i, per tant, actua en conseqüència. La dació es fa per l'import del deute, i si és, com en molts casos, superior a la hipoteca, per Hisenda aquesta diferència de diners és un enriquiment per a la família. A l'hora de fer la declaració de la renda, doncs, es nota.

A més, cal comptar els impostos dels ajuntaments. Els consistoria cobren una plusvàlua per l'increment del valor dels terrenys. En aquest cas, la xifra no té res a veure amb el valor de l'habitatge, és un percentatge fix que s'aplica segons la zona i el temps que fa que se n'ha estat propietari.

A la pràctica, aquest dos imports poden comportar milers d'euros per a un contribuent que acaba de donar el seu pis al banc perquè li condonin un deute que no pot pagar. TV3 ha parlat amb una persones afectades per aquesta situació. En el seu cas, els impostos pugen a més de 7.000 euros en una família que tira endavant amb una renda social de 426 euros.

Canvis en la legislació

Davant aquesta situació, alguns ajuntaments i experts consultats per TV3 reclamen modificacions legislatives per exonerar de pagar aquests tributs a qui ja no li queda ni la casa.

L'advocat especialista en dret tributari Josep Guiu considera que la llei ha de canviar "per una qüestió de justícia social". Assegura que la legislació hauria de preveure l'especificitat de la dació en pagament i no equiparar-la a una venda.

Aquesta sensibilitat ja ha arribat a molts ajuntaments, com el de Badia del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Badalona, Barcelona o Igualada, que han decidit suspendre cautelarment el cobrament de la plusvàlua que els pertoca o subvencionar-la. A més, insten el govern de l'Estat a modificar la legislació tributària perquè qui deixa de ser morós del banc gràcies a una dació no passi després a ser morós de l'administració.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut