Barcelona

Wert estudia subvencionar centres privats catalans perquè ofereixin l'escolarització en castellà

Fonts del ministeri han confirmat a TV3 que és només una de les moltes opcions que hi ha en estudi, i que la prioritat és que la Generalitat faciliti aquesta opció a qualsevol centre. La consellera Rigau ja ha respost que no es pot segregar alumnes per la llengua.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol es planteja firmar convenis amb escoles privades catalanes perquè ofereixin el castellà com a llengua vehicular a les famílies que ho demanin. Ho han confirmat fonts del Ministeri d'Educació a TV3 després que ho ha filtrat un mitjà de comunicació. Segons les mateixes fonts, és només una de les moltes opcions que hi ha en estudi. Deixen clar, a més, que la prioritat és que la Generalitat faciliti aquesta opció a qualsevol centre.

La consellera Rigau diu que és inviable


La resposta des del govern no s'ha fet esperar. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha avisat que això seria il·legal. Aquest mateix matí, la consellera ha advertit, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que a Catalunya no es dividiran els alumnes per motius lingüístics, perquè a l'Estatut i a la llei d'educació queda molt clar que no es pot fer. L'única excepció és la de les escoles estrangeres, que formen part d'acords internacionals.

Amb aquesta mesura, el govern espanyol vol "resoldre el problema" que fa que "els pares d'algunes regions espanyoles no puguin escollir la llengua d'aprenentatge dels seus fills". Aquestes regions serien Catalunya i les Balears, que, sempre segons el diari, "no garanteixen aquest dret".

Rigau també ha recordat, una vegada més, que els estudiants catalans surten del sistema amb un nivell de llengua castellana igual o superior al de la mitjana dels alumnes de la resta de l'Estat. El mateix argument ha esgrimit Artur Mas en la roda de premsa en què ha valorat la Conferència de Presidents Autonòmics. Mas ha acusat el govern espanyol de "no entendre res ni voler-ho entendre després que el ministre Wert va vincular l'augment del sentiment independentista a Catalunya amb el sistema educatiu.

Sánchez-Camacho: "És responsabilitat del govern d'Espanya garantir que els nens catalans sàpiguen castellà perfectament"


També ha parlat de la qüestió Alícia Sánchez-Camacho. En una entrevista a "Els matins", la líder del PPC ha negat tenir coneixement de les intencions del ministeri, però ha considerat que "és responsabilitat del govern d'Espanya garantir que els nens catalans sàpiguen castellà perfectament".

Respecte a la nova llei d'educació que prepara el govern espanyol, Sánchez-Camacho assegura estar-hi d'acord, i ha dit que els estudis del mateix ministeri espanyol que mostren que el coneixement del castellà dels alumnes catalans està per sobre de la mitjana espanyola estan fets, sovint, com si es tractés d'una llengua estrangera.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut