El subgovernador del Banc d'Espanya, Fernando Restoy, ha presentat els resultats de l'auditoria.
El subgovernador del Banc d'Espanya, Fernando Restoy, ha presentat els resultats de l'auditoria.
Madrid

La banca espanyola necessita almenys 53.745 milions d'euros per sanejar-se

L'informe elaborat per la consultora Oliver Wyman diu que, sense comptar els processos de fusió en marxa, el forat pujaria a 59.300 milions d'euros. Bankia necessita 24.743 milions. Set grups se salvarien.

RedaccióActualitzat
La banca espanyola necessita 53.745 milions d'euros per sanejar-se. La xifra augmenta fins a 59.300 milions si no es tenen en compte els processos de fusió que hi ha actualment en marxa. Aquest és el resultat de l'auditoria que ha fet la consultora nord-americana Oliver Wayman de les 14 principals entitats espanyoles, que representen el 90% del sistema financer espanyol, i que ha presentat aquesta tarda el ministeri d'Economia.

Del total de capital que necessita la banca espanyola, fins a 46.206 milions corresponen a les entitats bancàries que han hagut de ser nacionalitzades. Aquest grup l'encapçala Bankia, amb unes necessitats de capital de 24.743 milions, seguida de CatalunyaCaixa, que té un dèficit de capital de fins a 10.825 milions. Per darrere la segueixen Novagalicia (7.176 milions) i per últim el Banc de València (3.462 milions).

En canvi, 7 grups bancaris no necessiten capital adicional. Aquests són: Santander, BBVA, La Caixa, Sabadell, Kutxabank, Bankinter i Unicaja CEISS. Tots set han aprovat amb nota el test d'estrès i tenen excedents de capital.

Per darrere d'aquest grup, la consultora hi ha situat un altre format per entitats que sí suspenen però que no tenen unes necessitats tan altes com el de les nacionalitzades. Són Banco Popular, amb 3.223 milons, BMN amb 2.208 i l'entitat resultant de la fusió d'Ibercaja, Caja3 i Liberbank, amb 2.108 milions d'euros.

La publicació d'aquestes proves d'estrès era un dels requisits exigits per Brusel·les per entregar la línia de crèdit de fins a 100.000 milions d'euros a la banca espanyola però que, segons el secretari d'Estat d'Economia, podria quedar finalment en una xifra molt menor.

El resultat de les proves d'estrès publicades ara no difereixen gaire de les que es van donar a conèixer al juny, quan es va fer una estimació sobre el que necessitaria el sector d'entre 51.000 i 62.000 milions d'euros.

El rànquing dels 14:

1-Bankia
2-CatalunyaCaixa
3-Novagalicia
4-Banc de València
5-Popular
6-BMN
7-Ibercaja+Caja3+Liberbank

-Aprovats

8-Santander
9-BBVA
10-La Caixa
11-Sabadell
12-Kutxabank
13-Bankinter
14-Unicaja CEISS

Anar al contingut