Madrid

El govern espanyol aprova uns comptes que destinen 10.000 milions més a pagar interessos

El govern espanyol ha aprovat els pressupostos per al 2013. Entre les novetats hi ha l'aplicació d'un nou gravamen a la loteria per a premis superiors als 2.500 euros, fins ara exempts, i la pròrroga de l'impost de patrimoni. A més, l'executiu ha anunciat que necessitarà 3.000 milions d'euros del Fons de Reserva de la Seguretat Social per poder pagar les pensions. Al 2013, continuarà la recessió, tot i que, segons el titular d'Hisenda, serà més "suau".

RedaccióActualitzat
Els ajustaments han tornat a marcar la línia dels pressupostos de l'Estat per 2013. Els comptes tornen a ser austers i es basen en no gastar més del que s'ingressa. El Consell de Ministres, reunit aquest dijous de manera extraordinària, n'ha aprovat el projecte i també el nou pla de reformes que ha d'enviar a Brussel·les.

Despeses

Els pressupostos destinaran el 63,5% a despesa social. Les úniques partides que creixen són les destinades a pensions -un 1%-, beques i interessos derivats del deute. Les despeses de l'Estat creixen en el seu conjunt un 5,6%. Això s'explica, segons ha detallat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè més de 38.000 milions es es destinaran a pagar els interessos del deute, 10.000 més que en els comptes d'aquest any.

Seguretat Social i pensions

Els càlculs d'Hisenda estimen que l'aportació de l'estat a la Seguretat Social es duplicarà el 2013 respecte al 2012. Per això Montoro ha demanat als ciutadans que tinguin en compte que "quan estan pagant l'IVA, estan finançant prestacions socials".

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha detallat que s'ha aprovat una llei per utilitzar, per primer cop, 3.000 milions d'euros del Fons de Reserva de la Seguretat Social per poder fer front als problemes de tresoreria. L'agost passat, el govern ja va utilitzar 4.400 milions d'euros del Fons de Prevenció i Rehabilitació també pels problemes de tresoreria de la Seguretat Social.

Una altra prova dels problemes per garantir les pensions és que l'executiu s'ha fet enrere en la promesa de rebaixar un punt les cotitzacions socials.

Mesures tributàries

S'introduirà un canvi en el límit de deducció per amortització de l'IRPF per a les grans empreses, amb el qual es preveu ingressar 2.300 milions d'euros. A partir de l'1 de gener de 2013, desapareix la deducció per a l'adquisició de nous habitatges. S'imposarà també un nou gravamen per als premis de les loteries que siguin superiors als 2.500 euros, fins ara exempts; s'introdueix un canvi en el règim de plusvàlues per evitar processos especulatius per la compra d'actius i es prorroga l'impost de patrimoni.

Autoritat Fiscal Independent

Per complir amb el dèficit, el govern ha creat el que es coneix com l'autoritat fiscal independent. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que la seva funció serà "vetllar per l'estricte compliment de la normativa pressupostària al llarg de tot el cicle pressupostari, és a dir, tot el que és la implementació i l'execució dels pressupostos".

Venciments del deute de les comunitats autònomes

L'executiu també ha dit que, a l'hora que demana esforç, continuarà ajudant les Comunitats Autònomes que hagin de fer front a venciments de deute. Catalunya és una d'elles. En aquest sentit el Fons de Liquiditat ja te operatius uns 3000 milions dels quals els primers gairebé 500 es destinaran a Catalunya

Pressupost dels ministeris i sou dels funcionaris


El govern central reduirà un 8'9% les despeses dels ministeris, en comptes del 12% que s'havia dit al començament. Una altra mesura que ja s'havia anunciat és la congelació del salari dels funcionaris, per tercer any consecutiu. Els treballadors públics, però recuperaran la paga extra de Nadal, que aquest any 2012 s'ha eliminat. També es congela l'oferta d'ocupació pública i només es restabliran el 10% de les baixes en l'educació, la sanitat, la policia o els inspectors d'Hisenda.

Els sindicats denuncien que els treballadors públics tornen a ser els més perjudicats i consideren que el govern de Rajoy es deixa pressionar pels mercats.

Pronòstics per al 2013

Les previsions amb les quals treballa el govern espanyol i que s'enviaran a la UE, "estimen que l'any 2013" hi haurà una "suau recessió econòmica", ha explicat el ministre Montoro.

El govern espanyol pronostica "un comportament anual amb poca recuperació del consum final privat i un agreujament del consum de les administracions per la contenció de la despesa" a nivell de "l'estat, autonòmics i local". Pel que fa a les exportacions, es registrarà una "recuperació per la millora del context europeu i mundial", en la línia del que "pronostiquen els organismes internacionals. Les importacions de béns i serveis continuaran caient", però "menys que aquest any".

La "destrucció d'ocupació serà més suau però continuarà. La taxa d'atur estaria a nivells similars del 2012. Confiem que sigui l'últim exercici", ha afegit el titular d'Hisenda. El deute, que durant el segon trimestre del 2012 ha estat del 75,9% del PIB, superarà el 80% el 2013.

Montoro ha afirmat que la previsió d'ingressos procedents de la recaptació de l'IRPF, l'IVA i d'altres taxes "s'està ajustant a les estimacions previstes als pressupostos". "Les xifres mostren que les mesures preses pel govern s'havien de prendre, per molt doloroses que fossin".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut