El nou president del Grup Parlamentari del PSC, Xavier Sabaté
El nou president del Grup Parlamentari del PSC, Xavier Sabaté (Foto: ACN)
Barcelona

Sabaté accepta fer un referèndum per a l'autodeterminació només si és "legal"

El nou president del Grup Parlamentari del PSC ha acusat Mas de començar un camí rupturista amb l'estat espanyol i de convocar els comicis per "interessos estrictament partidistes". El president, però, ha assegurat que si fos així "convenia no convocar-les".

Marta CarnicéActualitzat
El nou president del Grup Parlamentari del PSC, Xavier Sabaté, que ha començat el seu discurs des de la tribuna citant "Tirant lo Blanc", ha acusat Mas de parlar molt del país i poc dels que hi viuen. En aquest sentit, ha recordat que en el discurs d'obertura del Debat de Política General el president només va dir dues vegades catalans i desenes, Catalunya. Artur Mas li ha replicat que sempre que parla de Catalunya parla dels catalans. És més, ha sentenciat. "Catalunya són els catalans i les catalanes i són 7,5 milions" i qüestionar-ho és "voler tocar el voraviu" i "confrontar els dos conceptes".

Després d'aquesta primera acusació, els socialistes han retret a Mas d'haver avançat les eleccions sense haver escoltat primer l'opinió dels grups parlamentaris després del "no" de Mariano Rajoy al pacte fiscal. Sabaté ha acusat Mas de començar un camí rupturista amb l'estat espanyol i de convocar els comicis per "interessos estrictament partidistes". El president, però, ha assegurat que si fos així "convenia no convocar-les". Ara bé, després de la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre i del "tancament de porta" a Madrid, ha dit, "calia donar una resposta". "Nosaltres ens l'estem jugant i anem ara a donar la veu al poble", ha sentenciat Mas. "Estem davant d'un canvi d'una cruïlla històrica" i "si hi som, s'ha de donar la veu al poble". Tot i que no ha volgut entrar en detalls, pel president l'avançament electoral incòmoda el PSC.

De manera reiterada, el líder a la cambra del PSC ha acusat Mas de voler persistir en la política de retallades i de mantenir l'ambigüitat amb Espanya així com de defugir la realitat en un moment de crisi per "apostar per la ruptura amb Espanya". Sobre aquesta qüestió, Sabaté ha dit a Mas que no li faci por parlar de la veritat i dir "independència". "Li costa tant dir la paraula per la qual es van manifestar tantes persones?", s'ha preguntat, i l'ha acusat "de fer que els catalans siguin més dependents que mai".

Un Estat sense trencar amb Espanya

Sabaté ha reclamat un referèndum "legal" que ratifiqui un nou marc de relacions entre Catalunya i Espanya que hagi estat prèviament pactat amb l'Estat. En aquest sentit, el socialista ha defensat caminar cap a una "tercera via" que fugi dels "carrerons sense sortida" que proposen, segons diu CiU, els independentistes i el Partit Popular.

"Nosaltres volem avançar sense trencar amb Espanya", ha afirmat Sabaté, que també vol "un nou marc de relació amb l'Estat". Un replantejament a fons més equànime i amb un repartiment més just, segons conclou. Ara bé, "vull un Estat, com el de Baviera", ha dit, i construir "un nou marc de relacions". En aquest sentit, ha acusat Mas de tirar pel dret, "jugar el solitari" i d'"haver fracassat".

Tot i això, l'ha acusat d'anar de la mà amb el PPC, amb qui ha pactat polítiques neoliberals. "Ha estat una elecció conscient, una aposta per la política de dretes", ha sentenciat. Després de retreure a Mas que ha governat "només per a uns quants", ha conclòs: "Vostè ha atemptat contra l'autonomia de Catalunya votant amb el PP".

Davant de tot plegat, per Sabaté, "no lluitarà més que nosaltres per la llibertat dels catalans i les catalanes". El líder socialista ha assegurat també que els socialistes han estat clau per a la història del país i perquè "la lluita per Catalunya, no s'entén sense la lluita pels catalans". En aquest sentit, Mas li ha dit que "tant de bo" i ha apel·lat a les eleccions per veure què decideix la gent del poble.

Després de recordar que "necessitem un nou finançament" i que el pacte fiscal és el concert econòmic, ha reclamat a Mas: "No venem que el pacte fiscal resol tots els nostres problemes. Menys la ruptura". El president, però, li ha recordat que els socialistes només van aprovar una part del pacte fiscal i "es van desmarcar de la majoria del Parlament", com el PPC. Mas ha dit també que quan Mariano Rajoy li va dir que portés el pacte fiscal al Congrés li va assegurar que el PP i els socialistes hi votarien en contra. També ha explicat a Mas que el pacte fiscal es plantejava en la línia del concert econòmic, i que, a més, incloïa una quota de solidaritat respecte a les altres zones de l'estat espanyol.

El president diu que la consulta es farà amb el consentiment o sense de Madrid

Després d'autoproclamar-se federalista i no independentista, Sabaté ha explicat que "si fos independentista m'enfadaria molt amb vostè". En aquest sentit, ha dit que Mas no pot ser "ambigu", i per això el crida a definir "com, quan i què" vol fer la consulta. En la seva segona rèplica, el president ha dit que el referèndum d'autodeterminació s'ha de fer d'acord amb les lleis, però "si el govern espanyol no ho autoritza també s'ha de fer".

En aquest sentit, Mas ha proposat que tots els partits, inclosos el PSC, n'acordin les condicions després de les eleccions del 25 de novembre. Abans, els socialistes havien dit que si el govern "canvia de línia", els tindran al costat.

Mas: "Vostès no es fan responsables de res?"

En el seu primer torn de rèplica, Mas ha retret a Sabaté: "Vostès no es fan responsables de res", i ha recordat que els socialistes han governat els darrers anys. Per això, li ha etzibat: "Vostès tenen una enorme responsabilitat sobre tot el que ha passat a Catalunya i a Espanya". El president ha reconegut que la situació no està millor que quan va assumir la presidència del país, però ha manifestat que cal analitzar els condicionants i què hi podem fer nosaltres.

Sigui com sigui, el president ha emplaçat els socialistes a tenir una actitud positiva. "Per què parla de ruptura?", ha dit el president, per qui no es tracta de trencaments ni de ruptures sinó "d'una evolució natural d'un sistema, d'una nació", que és disposar d'un Estat. En la mateixa línia, ha acusat Sabaté d'utilitzar el llenguatge de Madrid i l'ha emplaçat, com a la resta de formacions, a no escoltar-lo.

"Estem en aquestes regles i no les podem canviar. Si no les pot canviar França, Catalunya ho podrà fer?"

"Li dono la raó que hi ha molta tensió als serveis públics però preguntis qui ens deixarà els diners si no complim amb les obligacions de dèficit que arriben d'Europa", ha dit Mas. "La situació és la que és i per poder gastar, necessites que algú et presti diners" i "això ho ha entès tothom". Davant tot plegat, Mas ha recordat que la situació és molt dolenta però que les regles imposades per Europa no afavoriran el creixement. No obstant, diu: "Estem en aquestes regles i no les podem canviar. Si no les pot canviar França, Catalunya ho podrà fer, que no és ni un Estat?".

Ara bé, el president ha dit que dins d'aquest marc "el país funciona"." Jo no prometré que no hi haurà noves retallades". "Vostès faran el que vulguin però no es pot enganyar els ciutadans", ha dit finalment.
Anar al contingut