Barcelona

Mas convoca eleccions anticipades el 25-N i diu que "és hora del dret a l'autodeterminació"

-El president de la Generalitat, Artur Mas, resumeix els motius de l'avançament electoral pel clam massiu de l'11-S, pel fracàs del pacte fiscal i per buscar l'aval del poble per la nova etapa que ara s'obre.

-"Ara cal decidir." Aquesta és la conclusió de Mas després d'analitzar el moment polític que viu Catalunya.

-Mas anuncia que no es tornarà a presentar "quan Catalunya assoleixi els objectius nacionals que el poble català decideixi", i fixa aquest termini en una o dues legislatures.

Victòria MiróActualitzat
L'avançament electoral pel 25 de novembre ja és un fet. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat la convocatòria d'eleccions anticipades només 3 minuts després de pujar al faristol per obrir el Debat de Política General donant així de fet per acabada la que haurà estat la legislatura més curta de Catalunya. Mas ha convocat les eleccions en clau plebiscitàries tot afirmant: "En situacions excepcionals, decisions excepcionals".

I ha afegit a aquest argument tres raons més: La necessitat que el poble expressi a les urnes el clam que va fer sentir al carrer en la gran manifestació independentista del passat Onze de Setembre, que el partit que governa no tenia en el seu programa electoral cap altra reclamació en clau nacional que no fos el pacte fiscal en el moment de guanyar les eleccions i el fet que el gran projecte per a aquesta legislatura, el pacte fiscal, ha fracassat.

Mas ha afirmat que estava mirant d'interpretar el sentir dels ciutadans en convocar les eleccions després de subratllar que 1,5 milions de persones al carrer no podia ser titllat de fet "anecdòtic", sinó com un acte que -un mes després del traspàs de Ainaud de Lasarte- recollia les paraules que va pronunciar en rebre la Medalla d'Honor de la Generalitat: "Fe en Catalunya, tingueu fe en Catalunya".

"Una nova etapa necessita un nou aval"

El president ha justificat la decisió de convocar les eleccions a l'inici del Debat de Política General indicant que encara que ho podria haver fet abans o després ha escollit el Parlament perquè és el marc que el va nomenar president de Catalunya. I tornant als motius de la convocatòria, ha indicat que "una nova etapa necessita un nou aval" i que només les urnes podran escatir el pes de la veu que es va sentir als carrers i places de Catalunya l'Onze de Setembre.

Mas ha reconegut que l'avançament electoral alterava els ritmes del Parlament i dels partits, però ha abundat en l'exigència d'uns comicis al·legant motius personals, ja que com a president "no són temps de qui dia passa any empeny, són temps de jugar-se-la". El president ha subratllat que Catalunya és l'amo del seu destí, i també ha de decidir qui vol que els lideri. "Són temps trascendentals i vivim un moment extraordinari. Ara cal decidir", ha conclòs.

"El nostre destí és el món"


El discurs de Mas ha fet un repàs de l'acció de govern al llarg dels dos anys situant l'atur i la falta de creació de llocs de treball com el gran problema a què han hagut de fer front. Mas també ha explicat que la política de retallades que han dut a terme s'ha mirat de fer "de forma equitativa" i, segons ha assegurat, "no és d'esquerres ni de dretes", sinó una resposta a la crisi en el context de les exigències de la Unió Europea. Així, ha recordat que França també s'ha vist obligada a dur a terme la major retallada de la seva història i ha alertat sobre "discursos demagògics que prometen que si governen acabaran amb les retallades" . En aquest sentit, Mas ha avisat que hi haurà més retallades després del 25-N.

Mas ha indicat que tot i la "situació diabòlica" que viu la Generalitat -obligada a reduir la despesa, amb un elevat dèficit fiscal i sense marge per negociar un millor finançament- hi ha signes positius com el comerç exterior, el turisme, o el projecte BarcelonaWorld.

El president ha subratllat de nou que com a catalans "el nostre destí és el món" i ha indicat que l'exportació representa ja el 53% de les vendes, que el Prat ja té més passatgers que Barajas i que Catalunya tot i ser el 0,1% de la població mundial representa el 0,5% del comerç exterior i el 0,4% del total de la riquesa del món. "Creem quatre vegada més riquesa i exportem cinc vegades més que el que ens pertocaria per la nostra població", ha subratllat. Entre la fila de dades que ha aportat sobre aquest punt, també ha indicat que Catalunya està "entre els 50 països més exportadors del món, i això tot i tenir infraestructures infradotades".

"Aquest cop no votarà el Congrés, votarà el poble de Catalunya"

Respecte la seva reunió amb Rajoy a Madrid, Mas ha reiterat el lament per "una ocasió històrica perduda", ha dit que el temps demostrarà l'error de PP i PSOE en veure el pacte fiscal com un problema enlloc de com una solució. I ha desvelat que va dir "no" a la proposta de Rajoy de debatre la proposta de pacte fiscal al Congrés per evitar la humiliació i el menyspreu que ja va patir Catalunya amb l'Estatut del 2006. "Aquest cop no votarà el Congrés, votarà el poble de Catalunya", ha afirmat de forma taxativa.

I ja mirant al futur, ha dit que ara cal començar "un camí que estarà ple d'entrebancs". Mas ha alertat que s'intentarà dividir segons l'origen de les persones i segons la llengua: "Caldrà recordar que l'ànima de les nacions s'alimenta de la diversitat de procedències i que el castellà és un patrimoni també de Catalunya com el català ho hauria de ser d'Espanya", ha indicat.

Mas, cap a l'última legislatura?

Si l'avançament electoral no es pot qualificar del tot de sorpresa, sí que ho ha estat l'anunci que no optarà a la reelecció quan aquesta nova etapa hagi conclòs. Mas ha dit textualment que "quan Catalunya assoleixi els objectius nacionals que el poble català decideixi jo no em tornaré a presentar a unes eleccions. I desitjo i confio que això serà en una legislatura, millor que en dues".

Artur Mas ha dit que així vol negar que la seva convocatòria sigui per perpetuar-se en el govern, assumint que la nova situació exigirà "altes dosis de generositat personal" i subratllant que és una decisió "pensada estrictament en clau personal".

Mas ha tancat el discurs d'obertura del Debat de Política General després d'una hora i mitja de durada obrint la porta que la legislatura vinent, la desena del Parlament de Catalunya des de restauració de la democràcia, sigui l'última en què ell haurà optat a presidir la Generalitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut