Un metro, ple a vessar, a l'estació del Fòrum.
Un metro, ple a vessar, a l'estació del Fòrum. (Imatge d'arxiu)
Barcelona

Aglomeracions i alguns retards per la coincidència de l'últim dia de la Mercè amb la vaga del metro

Diverses incidències han provocat retards de 20 minuts a les línies 1 i 3, amb parada a la plaça d'Espanya, on es feia el Piromusical de la Mercè. Els serveis mínims s'han complert i les aglomeracions han estat la tònica de la jornada. Els treballadors del metro anuncien més mobilitzacions el 7 d'octubre, coincidint amb el partit de Lliga del Barça i el Reial Madrid.

RedaccióActualitzat
Els treballadors del metro de Barcelona han tornat a fer vaga aquest dilluns, coincidint amb el dia de la Mercè. Les negociacions d'última hora entre empresa i sindicats han acabat en fracàs i no han evitat l'aturada. Els treballadors han protestar per una retallada del sou del 7 per cent i es queixen de la falta de diàleg per part de l'empresa. Davant la falta d'acord, els sindicats han anunciat noves mobilitzacions pel 7 d'octubre, coincidint amb el partit que enfrontarà el Barça i el Reial Madrid.

Retards a la línia 3 i crits contra Mas i Trias

La jornada de vaga s'ha desenvolupant amb normalitat. L'incident més destacable ha tingut lloc quan un grup de treballadors ha provocat alguns retards a la línia 3 del metro. Segons ha informat Transports Metropolitans, els treballadors han entrat a l'estació de Drassanes, han pujat al comboi i han activat la palanca d'alarma, fet que n'ha provocat l'aturada. La incidència s'ha resolt al cap de mitja hora.

D'altra banda, un centenar de treballadors de TMB han escridassat el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, davant de la Basílica de la Mercè, on els dos dirigents assistien a la tradicional missa amb motiu de les festes de la ciutat. Al vespre els treballadors han fet una concentració a la plaça Universitat.

La vaga i diverses avaries han complicat la mobilitat. Les línies 1 i 3 que tenen parada a Plaça Espanya, on se celebrava el Piromusical, han registrat problemes poca estona abans de l'inici de l'espectacle.  Dues incidències han mantingut aturades les línies durant uns vint minuts. En el cas de la línia 3 ha afectat tot el recorregut, entre Zona Universitària i Trinitat Nova, mentre que la L1 no ha prestat servei entre Hospital de Bellvitge i Fondo.

Protecció Civil ha informat que la presència de treballadors de TMB a l'estació de Plaça Catalunya ha provocat aglomeracions de gent i retards en els trens. A més, ha informat d'un tren aturat a la L1 que ha hagut de ser desallotjat per vandalisme.

Els serveis mínims concentren combois

TMB havia advertit de la incapacitat d'absorbir la demanda normal de l'últim dia festiu de la Mercè amb els serveis mínims que s'havien pactat. L'ordre dictava que des de l'inici de la vaga, a les quatre de la matinada de dilluns, els serveis mínims fossin del 33% del servei habitual de la xarxa de metro. Aquest percentatge es podia distribuir de manera irregular durant tota la jornada, però mai sense superar aquest 33%.

La distribució del pas de combois ha tingut en compte les dades d'ús que es tenen altres jornades festives. Així doncs, TMB ha procurat concentrar la capacitat de transport en les franges i les zones on es preveu més afluència. De les quatre a les sis del matí s'han concentrat a la zona del Fòrum; de les dotze a les tres al centre de la ciutat i, des de les nou del vespre fins a la mitjanit, a la plaça d'Espanya, prop de les fonts de Montjuïc, on s'ha celebrat el Piromusical de la Mercè.

La vaga ha afectat també el Telefèric de Montjuïc i el Tramvia Blau, serveis que tenen assignat el manteniment al personal del metro.

Una altra vaga per la rebaixa salarial coincidint amb el Barça-Madrid

CCOO ha donat suport a aquesta convocatòria de vaga en defensa del servei públic, l'ocupació i els drets socials i laborals. Els treballadors es queixen d'una baixada salarial que quantifin del 7% i lamenten la manca de diàleg de la direcció.

A més, divendres els treballadors del metro de Barcelona van decidir en assemblea convocar aturades parcials el pròxim 7 d'octubre, en horari de tarda, coincidint amb la celebració del partit de Lliga entre Barça i Madrid.
Anar al contingut