Pequín

Desapareix l'home que ha de rellevar el president de la Xina

L'home que ha de rellevar Hu Jintao a la presidència de la Xina ha desaparegut. Fa dotze dies que no se'l veu per enlloc i els rumors apunten a un accident o una malaltia. Es tracta del vicepresident Xi Jinping.

Actualitzat
L'home que ha de rellevar Hu Jintao a la presidència de la Xina ha desaparegut. Fa dotze dies que no se'l veu per enlloc i els rumors apunten a un accident o una malaltia. Es tracta del vicepresident Xi Jinping.

El govern xinès no ha proporcionat fins ara cap raó clara de l'absència de Xi, l'home del qual s'espera que lideri el país en la pròxima dècada, i que en els últims dies ha cancel·lat una sèrie de compareixences públiques, inclosa una reunió amb la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton.

Tant el govern —que inicialment va justificar la cancel·lació de la cita amb Clinton com un "ajust normal d'itinerari"— com els mitjans oficials xinesos havien guardat silenci sobre l'assumpte. Però per primera vegada en els últims dotze dies, els mitjans oficials xinesos han fet esment a algunes activitats del vicepresident.

Un article que publica el diari "Diari de Guangxi" afirma que Xi ha expressar el seu condol a la família d'un veterà dirigent d'aquesta ciutat del sud, Huang Rong, mort el dia 6. Tanmateix, el diari no ofereix cap fotografia, ni cap cita directa de les paraules de Xi, ni detalls sobre com es va expressar aquest condol.

El vicepresident va ser vist en públic per última vegada el dia 1, quan va pronunciar un discurs davant l'Escola Central del Partit Comunista de la Xina. El dia 5 va cancel·lar les reunions que tenia previstes amb Clinton i amb el primer ministre de Singapur, Lee Hsien Loong. Dies més tard també va suspendre la reunió amb una delegació russa, i aquest dilluns deixava de celebrar una trobada amb la primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt.

Tot i que en el protocol xinès les cancel·lacions de trobades amb dignataris estrangers són molt poc habituals, és encara més significatiu el fet que Xi cancel·lés la seva assistència a una reunió de la Comissió Militar Central xinesa. El procés de transició que el convertirà en el líder del país començarà el mes que ve i per assegurar-ho necessita el suport de les forces armades.

Això ha desencadenat les conjectures entre els mitjans estrangers i en les xarxes socials xineses —malgrat la censura— sobre l'estat de salut del vicepresident. Els rumors abasten des d'un simple mal d'esquena fins a un possible problema cardíac.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut