París

Hollande anuncia retallades per valor de 30.000 milions d'euros en "l'esforç fiscal més gran dels últims 30 anys"

El president francès ha anunciat, en el telenotícies de més audiència, el pla de retallades més fort dels últims 30 anys. Es volen recaptar 20.000 milions d'euros i estalviar-ne 10.000 més amb les reformes. És la pujada d'impostos més important dels últims 30 anys a França.

RedaccióActualitzat
L'hora de les retallades i de l'austeritat ha arribat també a la França de François Hollande: quan només fa quatre mesos que és a l'Elisi, Hollande ha anunciat la pujada d'impostos més important de les últimes dècades. La necessitat de França és de 30 mil milions d'euros per quadrar els comptes de l'any que ve i complir l'objectiu del 3 per cent de dèficit.

El president francès ha explicat en el telenotícies de més audiència, el de la cadena TF1, que el seu govern aplicarà retallades per valor de 10.000 milions en concepte de retallades de despeses i entre 15.000 i 20.000 milions en augment d'impostos. Aquests últims seran meitat i meitat per les empreses i per les famílies. No ha detallat ni si es tractarà d'augments de l'IRPF o de l'IVA, però en qualsevol cas ha parlat d'un augment dels impostos "just, patriòtic i exemplar".

Hollande ha promès, a més, la creació de 100.000 llocs de treball mitjançant "contractes de generació d'ocupació", i preveu un creixement d'un 0,8% del PIB per al 2013. També ha apuntat que el calendari de la recuperació de l'economia francesa té un termini de dos anys.

Hollande ha afegit, en referència a les mesures principals anunciades durant la campanya electoral, que les rendes superiors a un milió d'euros tindran una imposició màxima del 75%. Pel que fa a aquesta promesa, el socialista ha explicat que "no està en entredit", desmentint així algunes informacions de la premsa del país que apuntaven a una possible marxa enrere del govern francès sobre aquesta decisió, en els últims dies. A més, François Hollande ha dit que no hi haurà excepcions en la seva aplicació i que aquest impost afectarà unes 2.000 o 3.000 persones, entre les quals, futbolistes i artistes. En aquesta línia, Hollande no ha esquivat la polèmica sobre l'home més ric de França i el quart del món, Bernat Arnaut, que demanarà la nacionalitat belga, tot i que vol mantenir la francesa i la residència fiscal al territori gal, per evitar pagar l'augment dels impostos, i l'ha considerat de "provocació".

Aquesta gran reforma fiscal ha estat anunciada per un Hollande que ha apel·lat al patriotisme dels francesos "en aquest període" difícil en què segons ha dit, s'han de lliurar dues batalles: la de l'atur, que afecta més de 3.000.000 de persones la del deute. El president socialista ha reconegut que falta competitivitat i que hi ha molta impaciència entre la població, en una etapa en què la previsió de creixement per al pròxim any està per sota de l'1%. Segons el mateix president, amb aquesta disciplina que té per objectiu ajustar el dèficit públic al 3% a finals de 2013, "França s'enfronta a l'esforç fiscal més gran dels últims 30 anys". I tot això passa factura en uns sondejos que apunten la popularitat del president cada cop més a la baixa.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut