Oficines d'Standard & Poor's
Oficines d'Standard & Poor's
Madrid

Standard & Poor's rebaixa la nota de Catalunya a nivell de "bo porqueria" després de la sol·licitud de rescat

L'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's ha rebaixat dos esglaons la nota de solvència a llarg termini de Catalunya, fins a BB des de BBB-, cosa que equival a un bo porqueria. La Generalitat s'ha mostrat perplexa pel fet que la retallada s'hagi fet per criteris polítics.

RedaccióActualitzat
L'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's ha rebaixat en dos esglaons la nota de solvència a llarg termini de Catalunya, fins a BB des de BBB-, cosa que equival a un bo porqueria. S&P ha fet pública aquesta avaluació tres dies després que el govern de la Generalitat decidís acollir-se al Fons de Liquiditat i demanar a l'Estat una ajuda de 5.000 milions d'euros.

"La rebaixa de la qualificació de Catalunya és conseqüència de les tensions creixents entre la regió i el govern central, tensions que poden tenir un impacte negatiu sobre la capacitat de Catalunya per finançar-se", ha explicat l'agència en un comunicat. "En la nostra opinió, Catalunya continua mostrant un feble perfil de crèdit individual, amb una deteriorada posició de liquiditat i una elevada dependència del suport del govern central per cobrir venciments de deute."

D'aquesta manera, S&P apunta que la petició per part de Catalunya de modificar aspectes institucionals claus i financers de la seva relació amb el govern espanyol genera incerteses que són incompatibles amb una qualificació dins del grau d'inversió.

La Generalitat s'ha mostrat perplexa pel fet que la retallada s'hagi fet per criteris polítics. El Departament d'Economia ha dit que donava per fet que la nota es revisaria a causa de la crisi del deute actual, però ha censurat els criteris de Standard and Poor's. Els ha qualificat de polítics, desencertats i poc respecuosos amb la solidesa democràtica d'Espanya. En un comunicat, l'administració catalana ha apuntat que reclamar un finançament millor per a Catalunya ha de ser considerat normal.

Anar al contingut