La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.
Madrid

Soraya Sáenz de Santamaría diu que la reforma no provocarà "desatenció sanitària"

La portaveu de l'executiu del PP diu que "a cap racó d'Espanya o comunitat autònoma" els immigrants il·legals tindran dret a la targeta sanitària, però que han pensat en tots els casos per no causar desatenció.

RedaccióActualitzat
La reforma sanitària entrarà en vigor dilluns, d'aquí tres dies, i la vicepresidenta l'ha defensat en roda de premsa aquest divendres subratllant que aquesta reforma representa un gran pas cap a la universalitat i que  ningú no quedarà desatès, tot i que dicta l'exclusió del dret a la targeta sanitària als immigrants il·legals.

Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat que aquesta reforma sanitària no només no redueix la cobertura sanitària als residents a l'Estat sinó que és a l'inrevés, "per primera vegada els espanyols i estrangers amb residència legal tindran garantit el dret a la sanitat". Segons Soraya, això serà no només a Espanya, sinó també a Europa.

"L'assegurat és qui té dret a l'atenció sanitària pública i per primer cop ho són tots els espanyols", ha dit la vicepresidenta, que ha explicat que ara s'inclourà també dins la cobertura pública sanitària els mutualistes, com per exemple advocats o arquitectes col·legiats que fins ara tenien una mútua pròpia de salut però no entraven dins el sistema normal d'assegurança com la resta d'espanyols. També tindran dret a l'assistència sanitària, ha dit Sáenz de Santamaria, "els immigrants que estan amb residència legal d'acord amb la llei".

Sense targeta sanitària "a cap racó d'Espanya"


Ara bé, no tindran dret a la targeta sanitària els immigrants irregulars "a cap racó d'Espanya ni a cap comunitat autònoma", ha dit Soraya Sáenz de Santamaría, en un avís llançat de forma velada a les vuit comunitats, dues de les quals del PP, que ja han anunciat que buscaran vies per no deixar els irregulars sense cobertura.

La vicepresidenta ha dit que l'exclusió d'aquest col·lectiu no crearà "desatenció" perquè s'atendrà "els menors, les dones embarassades, els casos d'urgència, els tractaments en aquests casos d'urgència i a més els casos de prevenció i control de malalties transmissibles".

Però en aquests casos se'ls cobraran els serveis. "Quan es doni assistència sanitària als que no estiguin assegurats, aquesta cobertura s'haurà de pagar", ha dit la vicepresidenta, que no ha aclarit si passaran la factura als sense papers o bé al seu estat d'origen. Finalment, també s'ha decidit que es donarà atenció sanitària als col·lectius d'estrangers sense papers que siguin malalts crònics, tinguin malalties infeccioses. L'atenció a aquests dos col·lectius preocupava especialment els especialistes en salut pública.

Anar al contingut