El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, en una imatge d'arxiu
El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, en una imatge d'arxiu
València

El País Valencià demanarà 1.000 milions d'euros "extres" al Fons de Liquiditat

Fabra demanarà 1.000 milions d'euros "extres" que se sumen als 3.500 milions que van anunciar en un primer moment per poder fer front als pagaments i a les subvencions pendents amb ajuntaments i subvencions. El president valencià també ha dit que demanarà un avançament al govern espanyol.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha confirmat que, finalment, demanarà 4.500 milions d'euros al Fons de Liquiditat Autonòmic. És a dir, 1.000 milions d'euros "extres" que se sumen als 3.500 milions que van anunciar en un primer moment.

D'aquesta manera, el govern valencià espera poder fer front als pagaments i a les subvencions pendents amb ajuntaments i subvencions tant d'aquest any com l'anterior. Fabra ha explicat que el pla per pagar els proveïdors no incloïen "els concerts que mantenim amb diversos ajuntaments i les subvencions i ajudes a adopcions i col·lectius". Uns diners, ha afegit, que "hi volem comptar" per "posar-nos al dia". Aquests deutes pendents, precisament, "superen els mil milions d'euros", ha dit el president.

Fabra espera que la injecció de liquiditat "es faci al més aviat possible, perquè "no té sentit generar tensions, sobretot en col·lectius i ajuntaments per la falta de pagament". En qualsevol cas, ha confirmat que demanarà un "avançament" al govern espanyol "fins que es formalitzi el fons de liquiditat autonòmica".

De moment, el Fons de Liquiditat Autonòmic, que es va aprovar al Consell de Ministres del 19 de juliol, encara no està actiu. També s'hi han acollit Catalunya, que aquesta setmana ha demanat 5.023 milions d'euros, i Múrcia, amb 300 milions. El fons està dotat amb 18.000 milions d'euros. Amb les peticions catalana, valenciana i murciana ja se supera la meitat del fons, però les necessitats totals de les comunitats autònomes per fer front als venciments fins a finals d'any sumen prop de 16.000 milions d'euros.
Anar al contingut