Imatge d'Uribetxeberria en un cartell d'una concentració
Imatge d'Uribetxeberria en un cartell d'una concentració
Madrid

L'etarra Uribetxeberria abandona la vaga de fam pel seu delicat estat de salut

Iosu Uribetxeberria, malalt terminal de càncer, ha abandonat la vaga de fam "per la seva extrema debilitat" i per "prioritzar la seva vida". L'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i qui va ser número u d'ETA Francisco Mújica Garmendia, "Pakito", també han abandonat la vaga de fam que feien per demanar la posada en llibertat d'Uribetxeberria.

RedaccióActualitzat
Iosu Uribetxeberria ha abandonat la vaga de fam que va començar ara fa 15 dies per demanar la seva posada en llibertat. El pres etarra, condemnat pel segrest de José Antonio Ortega Lara, està ingressat a l'hospital de Sant Sebastià amb un càncer terminal. La vaga de fam l'havia debilitat considerablement fins al punt que aquest dimecres ha caigut al bany de la seva habitació. Això ha alertat els metges que li han recomanat abandonar la protesta.

Segons ha informat el portaveu d'Herrira Jon Garai, Uribetxeberria "ha decidit prioritzar la seva vida". "Ha estat una decisió personal, tot i que els metges li van dir des del començament que en el seu estat no era convenient iniciar una vaga de fam", ha dit.

Fora de l'Hospital Donostia, on s'han tornat a concentrar els membres d'Herria, també hi havia el germà d'Uribetxeberria, i aquest dimecres s'ha afegit a l'acte el diputat foral de Medi Ambient de Guipúscoa, Iñaki Errazkin, de Bildu.

A Uribetxeberria, s'hi han sumat 33 presos més, segons han informat Institutcions Penitenciàries. Un d'ells és l'exnúmero u d'ETA durant 15 anys, Francisco Múgica Garmendia àlies "Pakito". El mateix ha fet l'exportaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, que havia començat la vaga de fam el 12 d'agost passat per reclamar la posada en llibertat d'Uribetxeberria.

Fins a 270 presos etarres es van unir a la vaga de fam per demanar la sortida de la presó d'Uribetxeberria. Institucions Penitenciàries no confirma aquesta xifra perquè molts dels presos menjaven a les seves cel·les aliments adquirits a l'economat i, per tant, feien un seguiment intermitent de la protesta.

Iosu Uribetxeberria està ara a l'espera que l'Audiència Nacional decideixi si l'excarcera. Divendres passat, la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries va concedir el tercer grau al mostrar l'informe mèdic que el càncer que pateix està en fase terminal i és irreversible.


Anar al contingut