L'exmajordom del papa Benet XVI, Paolo Gabriele (Foto: Reuters)
Gabriele es declara innocent d'haver robat documents i culpable d'haver traït la confiança del papa. (Foto: Reuters)
Ciutat del Vaticà

Què és el Vatileaks?

Els fets comencen a principis d'any, quan una televisió italiana va fer públiques unes cartes del nunci als EUA, Carlo Maria Viganò, enviades a Benet XVI i on denunciava "corrupció, prevaricació i mala gestió" a l'administració vaticana.

RedaccióActualitzat
Els fets comencen a principis d'any, quan una televisió italiana va fer públiques unes cartes del nunci als EUA, Carlo Maria Viganò, enviades a Benet XVI i on denunciava "corrupció, prevaricació i mala gestió" a l'administració vaticana.

Arran de l'escàndol d'aquestes filtracions de documents reservats de la Santa Seu, a finals d'abril, el papa va crear una Comissió Cardenalícia, presidida per l'espanyol Julián Herranz, per aclarir el robatori i la filtració de centenars de documents privats.

El passat 19 de maig es publica el llibre "Sua Santitá", de Gian Luigi Nuzzi, amb un centenar de nous documents filtrats per una font desconeguda des del Vaticà que revelen més informacions reservades de la Santa Seu. Aquests documents s'afegeixen als que ha anat publicant el diari "Il fatto quotidinano" sobre aspectes sensibles de la vida vaticana.

La investigació iniciada pel Vaticà apunta a Paolo Gabriele, majordom del papa, com a autor de les filtracions després que es descobrissin documents secrets al seu domicili que pertanyen a Benet XVI. Per aquest motiu, Gabriele és detingut el passat 23 de maig i va estar 60 dies en una cel·la de seguretat de la policia vaticana, període durant el qual es va portar a terme la investigació formal.

No obstant, apareixen rumors que el majordom de Benet XVI, Paolo Gabriele, no va actuar sol, sinó que és el cap de turc d'un complot cardenalici per perjudicar el número dos del Vaticà, Tarcisio Bertone. Malgrat aquests rumors, tant el papa Benet XVI com el seu portaveu, Federico Lombardi, ho neguen i acusen la premsa de voler dividir els cardenals.

Finalment, Gabriele reconeix que va fotocopiar els documents i que, després, els va filtrar a la premsa. A més, envia una carta de perdó al papa Benet XVI.

El passat 21 de juliol, Gabriele va obtenir l'arrest domiciliari i, des d'aleshores, és a casa seva a la Ciutat del Vaticà amb la seva dona i els seus tres fills.

El proper 20 de setembre es farà el procès penal on el majordom de Benet XVI pot ser condemnat a fins a 6 anys de presó.
Anar al contingut