Pasadena

El "Curiosity" aterra amb èxit a la superfície de Mart

El robot ha aterrat a la superfície rocosa del planeta vermell després de completar una complicada maniobra batejada pels científics com els "set minuts de terror".

RedaccióActualitzat
Ja és a Mart la sonda "Curiosity", la missió més ambiciosa que l'Agència Espacial Nord-americana ha enviat mai al planeta vermell. La NASA  considera "un èxit sense precedents" l'arribada del robot a la superfície de Mart. L'equip de la NASA que ho ha fet possible ha celebrat amb gran eufòria aquest aterratge, que s'ha fet cap a quarts de vuit del matí, hora catalana. La missió té per objectiu determinar si a Mart hi ha hagut mai les condicions necessàries per a l'existència de vida.

Després de més de vuit mesos de viatge i 570 milions de quilòmetres recorreguts, la "Curiosity" ha arribat a la superfície de Mart. Ho ha fet després d'una maniobra d'aterratge d'una complexitat extrema. Els científics de la NASA parlaven de "set minuts de terror", però l'operació ha finalitzat satisfactòriament després que la nau ha entrat a l'atmosfera marciana a una velocitat de 21.000 quilòmetres per hora, unes disset vegades la velocitat del so.

La sonda ha enviat ja les primeres imatges de la superfície rocosa del planeta vermell.

La "Curiosity" havia d'aterrar a prop de la base d'una immensa muntanya que s'alça des del fons del cràter Gale, a l'hemisferi sud marcià. Allà, la sonda es convertirà en un laboratori mòbil que permetrà explorar la zona dels voltants del punt d'aterratge, i desenes d'instruments analitzaran les diferents capes geològiques i sediments de la base de la muntanya del centre del cràter. Un cràter que els científics creuen que es va formar fa uns 3.500 milions d'anys, quan Mart, però també la Terra, van ser bombardejats de forma sistemàtica per meteorits.

L'anàlisi dels sediments del fons del cràter permetrà saber la història geològica del planeta, i donarà dades que poden ser crucials per saber si a Mart hi ha hagut condicions per a la vida. La "Curiosity" estarà dos anys explorant el cràter, i els científics esperen que durant aquest temps es produeixin descobriments mai vistos. A través del web de la NASA, s'ha pogut seguir l'aterratge en temps real.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut