Madrid

Rajoy condiciona la decisió sobre el rescat a conèixer les mesures del BCE: "Hem de saber de què parlem"

"Hem de saber de què estem parlant", ha assegurat el president espanyol en una compareixença per fer balanç de set mesos de govern. Rajoy es referia a les mesures que prepara el Banc Central Europeu per frenar el setge dels mercats, mesures que el president de l'entitat va condicionar a una petició formal de rescat.

RedaccióActualitzat
El president espanyol, Mariano Rajoy, ha tornat a evitar donar una resposta clara a la pregunta clau: si Espanya demanarà el rescat després que aquest dijous el president del BCE, Mario Draghi, condicionés una intervenció directa per evitar el setge dels mercats a Espanya a una petició formal. El president espanyol s'ha limitat a dir que "faré com sempre, el que crec que convé a l'interès dels espanyols".

Això sí: ha supeditat la decisió a conèixer quines són exactament les mesures que prepara el BCE: "Hem de saber de què estem parlant". Segons ell, "Draghi va anunciar que prendria mesures no convencionals i les vull conèixer, què signifiquen, què es pretén, si són adequades", ha explicat.

A més, Mariano Rajoy, que ha demanat una unió bancària europea per aquesta tardor, ha considerat que la intervenció de Draghi, en contra del que van reflectir els mercats financers, sí que va ser significativa. I n'ha donat dos motius: que el BCE "està disposat a intervenir" i que va reconèixer que "són inacceptables" les diferents condicions de finançament amb què es troben els Estats de l'eurozona.

Balanç sense anuncis

Pel que fa a la situació actual, el cap de l'executiu espanyol ha refermat el compromís per sortir de la crisi, una crisi que atribueix al dèficit excessiu, la falta de competitivitat i el fort endeutament del sistema financer, enmig d'una conjuntura de dubtes sobre la viabilitat de l'euro. Durant el seu balanç, Rajoy, de fet, ha donat unes quantes xifres: el 2011 es van gastar 91.000 milions més dels que es van ingressar i el deute extern de tot l'Estat puja a 900.000 milions d'euros. El president espanyol també ha avançat que l'any que ve s'hauran de pagar 8.000 milions d'euros només en interessos pel deute.

Sobre les mesures preses per posar remei a tot plegat, mesures que s'allunyen força del que era el seu programa de govern, Rajoy les ha tornat a qualificar de "doloroses" i ha deixat molt clar que no es planteja sotmetre-les a referèndum popular com demanen els sindicats, ni tampoc marxar abans de temps de La Moncloa. A més, ha tret pit a l'hora de valorar el seu equip: "Estic molt content i satisfet del meu govern."

I sobre les mesures futures, cap anunci. En contra del que s'esperava, el cap de l'executiu no ha avançat quin és el seu full de ruta, tot i que ha volgut deixar clar que "el govern sap on va i què ha de fer". Pel que fa a la possibilitat que rebaixi les pensions, ha dit que "amb les dades amb què treballo no tinc la intenció de fer-ho" i que, en tot cas, "seria l'última partida que tocaria".

"No ens hem desentès de la situació de les comunitats autònomes"

Sigui com sigui, i per sortir de l'atzucac en què es troba Espanya a conseqüència de la crisi, Rajoy ha assenyalat que "tots hem de remar en la mateixa direcció", i malgrat reconèixer que totes les administracions, incloses les autonòmiques, han fet "un esforç important", també ha remarcat que el govern espanyol "no s'ha desentès de la situació de les comunitats autònomes".

En aquest sentit, ha destacat que ha duplicat el termini que tenien els governs autonòmics per tornar el deute amb l'Estat, que els ha avançat diners per fer front als problemes puntuals de liquiditat i els ha permès refinançar el deute.

Pacte fiscal? "El problema de la Generalitat és d'ingressos"

Després d'haver llançat aquest missatge implícit a Catalunya, Rajoy encara ha hagut de respondre directament a la pregunta si té intenció d'atendre la petició del govern d'Artur Mas de negociar un nou sistema de finançament, i ha estat clar: ha assegurat que "estic disposat a rebre tothom", però "el problema de Catalunya no és el model, sinó la caiguda dels ingressos".

Rajoy ha reiterat un missatge que no es cansa d'enviar: ara no toca. Segons el president espanyol, el que és "necessari" i "imprescindible" és actuar a l'una, i tota la resta "no té sentit en aquest moment".

Tres Consells de Ministres a l'agost

Rajoy ha comparegut després del Consell de Ministres, el primer dels tres convocats aquest mes d'agost, i en una roda de premsa davant dels mitjans de comunicació amb un format de resum semestral que va instaurar l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero. El president espanyol -poc amic d'aquest tipus de compareixences- va fer l'última intervenció en solitari a La Moncloa fa gairebé dos mesos per justificar la petició de rescat bancari.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut