Barcelona

El govern espanyol encareix de forma unilateral un 7,5% els peatges que depenen de Foment

Els peatges de les autopistes que depenen del ministeri de Foment, a Catalunya l'AP-7, l'AP-2 i la C-33, són des d'aquesta mitjanit més cars. La decisió l'ha pres, unilateralment, l'executiu espanyol i ja ha topat amb el rebuig del govern, que denuncia que l'encariment perjudica els conductors catalans.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha decidit, sense avís previ, imposar un augment d'un 7,5% dels peatges que depenen de Foment. A Catalunya, això afecta les autopistes AP-7, AP-2 i C-33.

L'increment rau en el fet que l'executiu ha decidit deixar de retornar a les concessionàries, com Abertis, el 7% dels beneficis que generen les vies pròpies. A canvi, les autoritza a recuperar aquests imports encarint les tarifes fins a un 7,5 per cent. 

Abertis ha publicat les noves tarifes per a l'AP-7 i l'AP-2. En el cas del peatge de Martorell, per exemple, passa de 2,10 euros a  2,25 per als vehicles lleugers que vénen de Barcelona. I fins a Amposta, puja de 15,85 a 17,15 euros. Cap al nord, el trajecte a la Jonquera també s'encareix.

El peatge de Mollet augmenta cinc cèntims fins als 1,53 euros. Això és un 3%, perquè és de titularitat compartida. D'aquesta manera, si aquest dissabte el trajecte de Barcelona a Girona Nord, passant pel peatge de Mollet, costava 8,53 euros, ara costa 9,08 euros. 

Però l'encariment no s'atura aquí. Al setembre, entra en vigor la pujada de l'IVA i els peatges seran, sumant-hi els dos augments, un 10,5% més cars que fins aquest dissabte.

Indignació a Catalunya

La mesura es va comunicar aquest divendres a les concessionàries sense avisar la Generalitat. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, s'ha manifestat sorpresa i denuncia que és un nou cas de deslleialtat de Madrid que castiga Catalunya.

El PP li recorda que les autopistes catalanes són més cares i l'insta a preocupar-se menys del que fa l'estat.  

Dimarts, la qüestió estarà damunt la taula del consell executiu. La Generalitat diu que no pot demanar a Abertis que no repercuteixi la retallada als usuaris perquè les autopistes afectades són de l'Estat.

A més, des del departament de Territori i Sostenibilitat, s'alerta que la decisió posa més en perill les bonificacions que s'apliquen a les autopistes que gestiona la Generalitat.

Esquerra Republicana i Solidaritat han denunciat que, amb aquest increment, el govern espanyol pretén finançar les autopistes de Madrid, després de no poder allargar-ne les concessions.

SI ha convocat un #novullpagar d'urgència per aquest diumenge al migdia al peatge de Mollet. Una crida que també han secundat des de la plataforma Prou Peatges.



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut