El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi (Foto: Reuters)
El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi (Foto: Reuters)
Barcelona

Draghi es reunirà la setmana que ve amb el Bundesbank per desbloquejar la compra de deute

Després que Mario Draghi donés oxigen, aquesta setmana, a la crítica situació financera espanyola dient que faria el que calgués per protegir l'euro, una de les primeres coses que haurà de fer és convèncer Alemanya, que continua reticent a una intervenció significativa del Banc Central Europeu encaminada a comprar deute dels estats.

RedaccióActualitzat
L'arsenal d'instruments a disposició del Banc Central Europeu és enorme, per alguna cosa és l'emissor de la moneda; i el seu president, Mario Draghi, ja va dir dijous que està disposat a utilitzar-lo. L'opció més factible és que compri deute d'Espanya i Itàlia, per assegurar que es financien a tipus d'interès raonables.

Però el dubte radica en l'escala d'aquestes compres. Una cosa és una intervenció puntual; i una altra de ben diferent, imprimir diners sense límit. Una opció no gaire popular a Alemanya.

El president del BCE tornarà a compartir un cafè aquesta setmana amb el màxim responsable de Bundesbank, el banc central alemany, principal veu en contra de qualsevol pla que passi per imprimir massivament diners.

Schauble, inflexible

Draghi també haurà de convèncer el ministre de finances alemany. En una entrevista coneguda aquest dissabte, Wolfgang Schauble admet que uns tipus d'interès tan alts poden generar ansietat a Espanya, però diu que el món tampoc no s'enfonsa.

Descarta qualsevol compra
de deute per part el BCE, i com a màxim, proposa que el govern espanyol utilitzi part dels diners del rescat bancari per cobrir les seves pròpies necessitats de finançament a curt termini. Serien uns 30.000 milions d'euros.

El que no diu Schauble és que, si fa aquest pas, el govern espanyol haurà de tornar a negociar les condicions del rescat i, segurament, aplicar nous ajustos.

Anar al contingut