Figueres

Els bombers concentren els esforços a Terrades i a Boadella, mentre comença l'avaluació dels danys

Els efectius s'han reduït a la meitat i confien que aquest dijous el foc ja estarà controlat.

Un dels ferits hospitalitzats està greu, amb el 75% de cremades al cos.

Les vies afectades són la GI-504 i la GI-511, que queden reservades a la circulació de vehicles d'emergències.

El govern preveu que es continuarà treballant a la zona fins divendres i per això demana a la població que no hi vagi per veure com ha quedat.

Una delegació institucional visita les poblacions afectades per valorar-ne els danys.

RedaccióActualitzat
Centenars de bombers continuen treballant per extingir completament l'incendi de l'Alt Empordà. Les feines d'extinció del foc, que ja està en fase de control, se centren sobretot a Terrades i al voltant del pantà de Boadella, els punts més sensibles i on s'han concentrat la majoria d'efectius, segons ha explicat el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, des del centre de comandament avançat de Figueres. Casadesús ha explicat també que la part oriental "està bé".

Els bombers, que ja han reduït a la meitat els seus efectius, confien que aquest dijous ja estarà controlat el foc de l'Alt Empordà però no abaixen la guàrdia i una dotzena de mitjans aeris i una cinquantena de dotacions terrestres revisen tota la superfície cremada i remullen les zones interiors per assegurar el perímetre i evitar revifades a l'interior.

El foc podria donar-se per extingit aquesta setmana


Després de moltes hores d'inesgotable treball, el foc ha donat una treva i l'incendi podria donar-se per extingit a finals d'aquesta setmana. El conseller d'Interior, Felip Puig, va anunciar aquest dimarts al vespre que les feines d'extinció havien donat els seus fruits i el foc està en fase de control.

En total, s'han cremat entre 9.000 i 11.000 hectàrees, tot i que la zona afectada és de 13.963 hectàrees, segons el nou balanç d'aquest dimecres.

Un dels ferits hospitalitzats, greu amb el 75% de cremades al cos

El delegat de la Generalitat a Girona ha explicat que un dels sis ferits continua greu, amb el 75% de cremades al cos. Els altres tres ferits que estaven ingressats a l'hospital Vall d'Hebron evolucionen favorablement.

Els dos internats a l'hospital Josep Trueta de la capital gironina per politraumatismes, familiars del pare i filla que van morir diumenge passat en el foc que va cremar a Portbou, han abandonat la Unitat de Cures Intensives i es troben ja a planta.

A més, diversos bombers han tingut accidents durant aquests dies de feines d'extinció, encara que no han estat de gravetat.

La GI-504 i la GI-511, tancades

Després que el foc ha entrat en fase de control, s'ha aixecat la restricció de mobilitat i a hores d'ara no hi ha cap municipi amb ordre de confinament. Les vies afectades en aquest moment són la GI-504 a Boadella i la GI-511 a Terrades, que queden reservades a la circulació de vehicles d'emergències. També està restringit el pas pel conegut com "carrer Major de Darnius", que uneix Darnius i Boadella i les Escaules per facilitar les feines d'extinció.

Els serveis de telefonia fixa afectats són 567 línies en 4 municipis -Cantallops, la Vajol, Darnius i Pont de Molins-, mentre que el subministrament elèctric està completament normalitzat. Encara hi ha 18 grups electrògens en funcionament als municipis afectats i és probable que en les pròximes hores hi hagi alguns talls circumstancials. També s'hi han instal·lat repetidors mòbils per millorar la cobertura dels telèfons mòbils.

Aquesta nit han dormit al pavelló de Figueres entre 50 i 60 persones, que ja han marxat.

Crida a no visitar la zona

Eudald Casadesús ha explicat que, tot i que el foc ja està en fase de control, es continuarà treballant a la zona fins divendres "si tot va bé". Per això, ha demanat a la població que no vagi a la zona per veure com ha quedat arran dels focs i deixin treballar amb tranquil·litat els equips d'emergències.

Causes i investigació

El jutjat d'instrucció número 6 de Figueres ha obert les diligències per investigar els incendis de la Jonquera i Portbou. Tot i no ser intencionats, podrien ser castigats amb una pena de fins a deu anys de presó, quan atempti contra la vida, la màxima que preveu el Codi Penal.

Puig ha recordat que els focs de la Jonquera i Portbou van ser originats per burilles. Davant d'això, afirma: "Farem tots els possibles per trobar els responsables". I ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè ajudin en la investigació amb la informació de què puguin disposar. Sigui com sigui, Interior ha advertit que s'investigarà, fins i tot genèticament, la punta de cigarreta que va provocar el foc. L'objectiu: trobar qui la va llençar.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut