Avinyonet de Puigventós

Comença el recompte de danys a les poblacions afectades pel foc

Els alcaldes de la zona afectada han fet un primer balanç de les afectacions en els seus municipis amb una delegació amb representants de la Generalitat, la Diputació i el Consell Comarcal. D'aquesta manera, els representants institucionals volen conèixer de primera mà quins són els danys que han provocat les flames i com es poden minimitzar les pèrdues.

RedaccióActualitzat
Després de moltes hores d'inesgotable treball, el foc ha donat una treva i l'incendi podria donar-se per extingit a finals d'aquesta setmana. Els bombers ja han reduït a la meitat els seus efectius, però no abaixen la guàrdia i una dotzena de mitjans aeris i una cinquantena de dotacions terrestres revisen tota la superfície cremada i remullen les zones interiors per assegurar el perímetre i evitar revifades a l'interior.

Així, les flames han deixat pas a les cendres i comença el recompte dels danys provocats per l'incendi de l'Alt Empordà. En aquest sentit, els alcaldes de la zona afectada han fet un primer balanç de les afectacions en els seus municipis amb una delegació amb representants de la Generalitat, la Diputació i el Consell Comarcal. D'aquesta manera, els representants institucionals volen conèixer de primera mà quins són els danys que han provocat les flames i com es poden minimitzar les pèrdues.

L'alcalde d'Avinyonet de Puigventós, Josep Maria Bartolomé, ha acompanyat el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, el vicepresident de la Diputació, Miquel Calm, i el president del Consell Comarcal, Xavier Sanhellí, fins a la zona més perjudicada pel foc. Bartolomé ha destacat que han viscut "gairebé un miracle" perquè no cal lamentar danys personals.

Casadesús ha explicat que ara la intenció és donar suport als alcaldes i prendre nota de quins aspectes relacionats amb la coordinació es poden millorar. En aquest sentit, Casadesús ha assenyalat que, tot i que encara no s'ha concretat cap línia d'ajuda, els alcaldes els han de comunicar els danys patrimonials i d'infraestructures i, així, es podrà començar a reconstruir tot allò arrasat.

Aquest divendres es posaran en comú les primeres conclusions en una reunió que presidirà la vicepresidenta del govern, Joana Ortega. No obstant això, calculen que poden trigar més d'un mes a tenir una quantificació precisa dels danys perquè també han d'entrar en joc pèrits i companyies asseguradores.

El Consell Comarcal ha posat professionals a disposició dels ajuntaments per ajudar a fer aquestes quantificacions. A més, des del Consell Comarcal intentaran preparar plans de manteniment i gestió forestal per recuperar el bosc.

Per la seva banda, la Diputació de Girona centrarà el paquet d'ajudes als ajuntaments afectats per l'incendi en reforestació i manteniment, tot i que ha avançat aquest dimecres que assumirà les despeses de primera necessitat que hagin tingut els consistoris aquests dies d'incendi. "Estem parlant d'aliments, lloguer d'alguna maquinària, menjar per als bombers i voluntaris; si no poden assumir-los les arques municipals, ho farem nosaltres", ha explicat el portaveu de CiU a la Diputació, Pere Vila.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut