Parlament de Catalunya

Artur Mas: "Catalunya faria dèficit zero amb la meitat del pacte fiscal"

El president de la Generalitat subratlla que "cal anar a un model nou" de finançament i que el moment és "ara o mai" perquè "una evolució del sistema actual no resoldrà els problemes de fons".
En el ple extraordinari per votar la proposta de pacte fiscal, el president ha explicat que amb la meitat del pacte Catalunya faria dèficit zero i no caldria fer més retallades.

Victòria MiróActualitzat
Amb tota la solemnitat, subratllant la "transcendència política" i la "càrrega històrica" del moment, Artur Mas ha obert el ple extraordinari sobre el pacte fiscal al Parlament de Catalunya. El president ha definit el pacte fiscal com "una necessitat en majúscules", com "una solució" i alhora com "una oportunitat per sortir de la crisi". El president ha definit la proposta sobre el pacte com "un projecte central i vital per a la Catalunya dels 7,5 milions d'avui i la de demà".

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat el pacte fiscal per a Catalunya argumentant que "només amb la meitat del pacte fiscal Catalunya faria dèficit zero". "I encara sobraria", ha puntualitzat tot seguit, després de denunciar que en moments de crisi com l'actual "no té sentit penalitzar territoris amb capacitat de creixement, d'innovació, que té un model productiu que és l'únic que serveix per sortir de la situació actual".

"Cal anar a un model nou"

Mas ha carregat contra l'Estat i contra la UE, de qui ha posat en dubte que tingui un projecte de futur. "Sempre ens han preguntat fins on volíem anar, però Catalunya també hauria de preguntar si l'Estat té un projecte", ha etzibat en direcció a Madrid. I reculant en el temps ha criticat que "durant 30 anys s'ha construït una autonomia gran en competències però no en ingressos".

Per tot això, el president ha afirmat que "cal anar a un model nou" de finançament perquè "s'ha demostrat que una simple evolució del sistema actual no resoldrà els problemes de fons". Mas ha advertit que "la batalla política per aconseguir-ho serà dura", però que Catalunya se la planteja després que en els darrers 5 anys ha patit una sentència de l'Estatut "denigrant", que ha fet que "s'hagi instal·lat un estat d'ànim determinat en els cors i la ment de la gent".

"Ara o mai, i el mai no ens el podem permetre"

Artur Mas ha defensat que, contràriament al que la gent pensa, "estem en el millor moment per demanar el pacte fiscal" i ha definit el debat actual com "una oportunitat d'or", que ha animat a no desaprofitar apel·lant a l'esperit que va quallar per als Jocs Olímpics de Barcelona d'ara fa 20 anys.

El president també s'ha referit a la qüestió de la constitucionalitat de la proposta i ha assenyalat que l'únic problema és que "no ens volen fora de la LOFCA, ens volen dins el règim comú". D'altra banda, sobre la idoneïtat del moment per fer la proposta, Mas ha afirmat: "Si se'ns pregunta si ara toca, cal respondre: ara o mai, i el mai no ens el podem permetre", ha dit. I finalment, per rebatre els peròs sobre el seu cost, Mas ha reivindicat que això tampoc és un problema perquè "canviar la llei no costa ni un euro".

El president de la Generalitat ha aprofitat el seu discurs per desgranar les raons per les quals es planteja el pacte fiscal i ha argumentat que es fa perquè Catalunya genera riquesa per viure molt millor del que viu, perquè la situació d'espoli fiscal és insostenible i perquè la solidaritat que té amb l'Estat li fa perdre posicions respecte d'altres autonomies fins al punt de convertir-se en una autonomia de segona i tercera.

"Té algun sentit que un territori que és el segon o tercer que més aporta a l'Estat quedi en vuitena posició sobre quinze?", ha plantejat el president respecte a la redistribució de la riquesa a Espanya.

Mas ha obert el ple extraordinari sobre el pacte fiscal subratllant la transcendència política i la càrrega històrica que té i l'oportunitat que suposa per a Catalunya. "Aquest no és un debat menor. Té transcendència política i una gran càrrega històrica; d'aquí un temps es recordarà aquest 25 de juliol", ha arrencat Mas, que ha continuat: "Del debat d'avui, se'n derivaran conseqüències de gran calat".

Les expectatives del president són prudents en relació a les possibilitats d'obtenir el pacte fiscal, i així s'ha desprès d'una intervenció de rèplica al PP en la que ha assegurat: "Si he d'atendre al què he sentit fins ara he de pensar que la proposta no serà acceptada, però ja ho veurem".

El ple extraordinari s'ha iniciat al Parlament amb un minut de silenci per les quatre víctimes mortals dels incendis de l'Alt Empordà.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut