Barcelona

Divendres calorós, però amb nuvolades que acabaran donant algun ruixat al Pirineu

Després d'una matinada calorosa i xafogosa a tot el país, aquest divendres també farà calor de ple estiu. Amb nuvolades al llarg del dia que acabaran donant algun ruixat al Pirineu a la tarda.

Actualitzat
El sistema atmosfèric és com una balança que està en equilibri, puja d'un costat i baixa de l'altre o a l'inrevés. Doncs bé, una petita balança se situa a l'entorn de la península Ibèrica, amb una pertorbació a la costa de Portugal que quedarà compensada amb un anticicló al Mediterrani. Aquesta situació obrirà les portes a una nova entrada d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica.

Petits canvis en l'estat del cel
Farà sol durant gran part del dia a la majoria del territori català. Les novetats son els núvols de cotó fluix a tot l'eix pirinenc i zona dels Ports, amb alguns ruixats febles, preferentment al Pirineu occidental. Com tenim situació de vents de sud, els ruixats tindran un desplaçament de sud a nord. A partir del vespre els núvols es dissiparan.

Calorada d'estiu
Les temperatures de referència a 850 hPa, aproximadament, 1.500 metres, pujaran dels 19 graus de dimecres als 21 dijous al migdia. Aquesta arribada de la massa d'aire càlid ha permès que les temperatures mínimes pugessin entre 2 i 3 graus, si bé al litoral s'han mantingut sense grans canvis. S'ha allunyat, doncs, la fresca del matí dels darrers dies.
Llistat de mínimes:
10 graus a Das
11 graus a Boí, cota 2.500 metres
13 graus a Sant Pau de Segúries i Guardiola de Berguedà
15 graus al Pont de Suert, Vic, Solsona, Sort
Les més altes:
20 graus a Amposta
21 graus a Tarragona, Vilassar de Mar, Alcanar, Aldover, Roses i el Perelló
22 graus a Vinebre
23 graus a Barcelona (el Raval) i Badalona

Les temperatures màximes han donat un pas més ferm cap amunt en l'escala termomètrica. Les màximes han pujat per sobre dels 35 graus a Ponent, Terres de l'Ebre i punt de la Catalunya Central.
Llistat de màximes fins a les 15 hores:
37 graus a Tàrrega, la Pobla de Segur i Gurb
36 graus a Cervera, Artés, Oliana, Orís, Montesquiu
35 graus a Vic, Solsona i Banyoles
34 graus a Olot i la Seu d'Urgell
Les més baixes:
28 graus a Amposta, Molló i Alcanar
17 graus a Boí, cota 2.500 metres

Vent de xaloc
Durant aquesta jornada predominarà el migjorn a la costa nord catalana, feble amb algun cop moderat. Però on el vent bufarà amb més intensitat serà a les comarques de Tarragona. El vent de xaloc incidirà a les Terres de l'Ebre amb vents superiors 50 km/h i apareixerà a partir del migdia fins al capvespre.

Divendres calorada i ruixats de tarda
L'estabilitat de l'anticicló mediterrani ens donarà garantia d'estabilitat, front la petita baixa de Galícia. La forta calorada afectarà tot el mediterrani, sobretot les Balears amb temperatures de referència a 850 hPa, aproximadament 1.500 metres, de 26 graus i en canvi a Catalunya en tindrem 21.

Sol i núvols alts
Durant la primera meitat del dia hi haurà núvols alts al litoral i prelitoral i provocarà un esmorteïment de la llum del sol. Fora d'aquestes zones el cel estarà serè. A la tarda creixeran nuvolades la Pirineu, amb possibilitat d'algun ruixat sobretot al Pirineu occidental.

Temperatures aturades
Les temperatures es mantindran altes. Les mínimes es mouran ben poc respecte als valors de dijous, potser pujaran un pèl més en punts de l'interior i perdran algun grau a l'Empordà. La xafogor serà intensa a la façana costanera. Les màximes superaran els 35 graus a bona part de l'interior i les més elevades tornaran a pujar fins als 37 graus.

I pel cap de setmana...
D
issabte tindrem alguns canvis. Per començar, les temperatures davallaran, farà una calor habitual per aquestes dates. El segon canvi el tindrem a l'estat del cel. Al matí farà sol, però a la tarda creixeran nuvolades a la meitat nord del país, on descarregaran alguns ruixats. Els ruixats poden arribar a la Catalunya central i Ponent.
Diumenge tornarà l'estabilitat. El sol guanyarà terreny a tot el país i la calor es mantindrà a ratlla amb valors similars als de dissabte.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut