Madrid

El PP es queda sol al Congrés en convalidar el pla de xoc de Rajoy que inclou la pujada de l'IVA

El ple del Congrés també ha convalidat el fons de liquiditat de 18.000 milions d'euros per ajudar les autonomies a fer front als terminis per eixugar el dèficit d'aquest any. CiU, finalment, s'ha abstingut.

RedaccióActualitzat
El Congrés dels Diputats ha convalidat les mesures d'ajust econòmic aprovades divendres pel Consell de Ministres, entre elles la pujada de l'IVA, la retallada de la prestació d'atur i d'una paga dels funcionaris. Aquest nou paquet de mesures, destinades a reduir el dèficit públic, ha prosperat amb els vots del PP i amb el rebuig unànime de l'oposició parlamentària. Ha estat per 180 vots a favor, 131 en contra i una abstenció.

ERC, Amaiur i Esquerra Plural s'han absentat de l'hemicicle en el moment de la votació per no ser "còmplices", segons han assegurat, del que consideren "un atac brutal" als ciutadans. El pla d'ajust, que el govern espanyol defensa com a necessari, preveu estalviar en dos anys 65.000 milions d'euros.

El ple del Congrés també ha convalidat el fons de liquiditat de 18.000 milions d'euros per ajudar les autonomies a fer front als terminis per eixugar el dèficit d'aquest any. La votació ha tirat endavant amb els vots favorables del PP i UPN. CiU, finalment, s'ha abstingut juntament amb el PNB, UPyD i CC. Hi han votat en contra el PSOE, Geroa Bai, el Fòrum d'Astúries, Compromís i el BNG. Pel que fa a ERC, Amaiur i Esquerra Plural han abandona l'hemicicle.

Rebuig a les mesures

Coincidint amb l'aprovació d'aquestes mesures econòmiques, els sindicats han convocat manifestacions de rebuig en una vuitantena de ciutats espanyoles. Els sindicats es prenen aquestes protestes com un test, abans de decidir si convoquen una vaga general.

També avui, els sindicats de la funció pública han convocat una reunió per decidir la data de la vaga de funcionaris, que està prevista per al mes de setembre.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut