Barcelona

Milers de persones es manifesten al centre de Barcelona contra les retallades del govern espanyol

Arreu de l'estat s'han dut a terme més de 80 mobilitzacions contra les retallades. A Catalunya, les manifestacions s'han fet a les quatre capitals de demarcació i a Sabadell, Terrassa, Tortosa i Vic.

Segons els sindicats, més de mig milió de persones han sortit al carrer a Catalunya, 400.000 a Barcelona i 100.000 a les altres marxes.

D'altra banda, a Madrid, més de 30 furgons de la Policia Nacional han aparegut amb les rodes punxades. Fernández Díaz ja ha anunciat que s'ha obert una investigació.

RedaccióActualitzat
Tarda de mobilitzacions contra les retallades. Milers de persones han sortit al carrer al centre de Barcelona per protestar contra els ajustos del govern espanyol. La marxa, molt multitudinària, ha començat a dos quarts de vuit del vespre i compta amb la participació dels secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, respectivament, a banda d'altres sindicats sectorials.

Cap a quarts de nou, la part capdavantera de la manifestació ha arribat a la seva destinació, la delegació del govern espanyol al Pla de Palau. Els Bombers, llançant escuma amb les seves mànegues, encapçalaven la marxa, on també hi han participat funcionaris, autònoms o agents de la policia i la Guàrdia Civil. Tot plegat, enmig d'un ambient molt familiar. La capçalera ha arribat al Pla de Palau a les nou del vespre.

Els sindicats han considerat la mobilització d'aquest dijous com "una de les prèvies a la vaga general", segons ha afirmat el secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, al començament de la marxa. El seu homòleg a CC.OO. ha reiterat que els sindicats exigiran un referèndum perquè la ciutadania es pronunciï sobre les mesures i ha indicat que, davant d'un rebuig massiu, l'executiu hauria de dimitir.

Segons els sindicats, més de mig milió de persones han sortit al carrer arreu de Catalunya, 400.000 a Barcelona i 100.000 a les altres marxes que s'han fet. També hi ha manifestacions a Girona, Tarragona, Sabadell, Terrassa, Lleida, Vic i Tortosa. Al conjunt de l'Estat, més de 80 ciutats secunden la protesta sota la consigna "Volen arruinar el país, s'ha d'impedir, en som més".

Protesta massiva a tot l'estat

A Madrid, la marxa ha començat a quarts de nou del vespre a la plaça de Neptuno. Amb el lema "Volen arruinar el país, cal impedir-ho, som més", els secretaris generals de CC.OO., Ignacio Fernández Toxo, i d'UT, Cándido Méndez, han encapçalat la manifestació, que segons els sindicats ha reunit 600.000 persones, tot i que la policia ha rebaixat la xifra fins als 40.000. Els escriptors Marta Sanz i Benjamín Prado han llegit el manifest a la Puerta del Sol.

A Sevilla, València, Saragossa i Bilbao també hi ha hagut protestes multitudinàries. Els sindicats denuncien que la nova onada d'ajustos s'acarnissa especialment amb els aturats i els sectors més desafavorits, per mesures com la pujada de l'IVA o la reducció de la prestació per desocupació, i critiquen el tracte que reben els funcionaris.

Manifestació de la CGT al matí

A la capital catalana, les manifestacions han començat al matí, amb la marxa de funcionaris convocada pel sindicats CGT. Desenes de persones han tallat durant una estona diversos carrers del centre de Barcelona per fer sentir el seu malestar. A primera hora de la tarda, la CGT s'ha tornat a manifestar, aquest cop al davant de la seu de Convergència Democràtica de Catalunya, amb crits de "Convergència indecència" i "Mans enlaire, això és un atracament". A aquesta protesta s'hi han sumat diversos membres del moviment 15-M.

Sabotegen més de 30 furgons de la policia a Madrid

A Madrid, més de 30 furgons de la Policia Nacional han aparegut a primera hora amb una de les rodes punxades al centre policial de Moratalaz, on estaven estacionades. Es tracta dels vehicles que utilitzen les Unitats d'Intervenció Policial que custodien de les manifestacions i protestes al carrer.

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat al Congrés que aquest "petit sabotatge", que s'ha produït en un lloc on hi ha càmeres, no afectarà el dispositiu preparat per a les mobilitzacions. La Policia Nacional, segons ha fet saber el ministre, ja ha obert una investigació per identificar els responsables i si els identifiquen els acusaran d'un delicte d'estrall.

Fernández Díaz ha dit al Congrés que no és la primera vegada que es produeixen aquest tipus d'incidents i que quan va passar tot plegat va acabar amb l'expulsió del cos de la persona que ho va fer. Per la seva banda, el Sindicat Unificat de la Policia ho ha negat.

El sindicat, a més, també ha anunciat que defensarà jurídicament els agents que puguin estar relacionats amb l'incident.

El dispositiu policial, el temps que calgui al Congrés

El ministre, d'altra banda, ha assegurat que el dispositiu policial desplegat per blindar el Congrés per evitar possibles acampades o manifestacions és adequat i ja ha avançat que el mantindrà el temps que calgui.

Es tracta d'un desplegament "normal, ha dit el titular d'Interior, que ha recordat que la Constitució estableix que les Corts Generals són inviolables i que diversos articles tipifiquen com a delicte les manifestacions al seu voltant quan hi ha ple.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut