Damasc

El règim sirià bombardeja Damasc i mata un centenar de persones en resposta a l'atemptat contra la cúpula militar

El règim sirià ha respost bombardejant Damasc a l'atemptat que va matar el ministre de Defensa, el cap de l'espionatge militar i l'encarregat d'esclafar la revolta. El secretari general de l'ONU ha condemnat l'atac, però també l'ús d'armament pesant per part del règim contra els civils.

RedaccióActualitzat
El règim sirià bombardeja Damasc amb l'objectiu d'eliminar els responsables de l'atemptat que va escapçar el poder militar del país. En la represàlia, el règim ja ha provocat un centenar de morts.

Des de les últimes hores, a més, hi ha un desplegament militar sense precedents, amb tancs i guàrdies republicans que ocupen posicions al voltant dels edificis clau i la televisió oficial ha mostrat, per primer cop, els soldats disparant a les cantonades.

L'ONU condemna l'atac i l'ús d'armament pesant

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, per la seva banda, ha condemnat l'atac però també l'ús d'armament pesant per part del règim contra els civils mentre que els Estats Units diuen ara que Al-Assad ha perdut el control del país.

En les pròximes hores, el Consell de Seguretat de l'ONU ha de votar un projecte de resolució sobre Síria que difícilment prosperarà pel veto de la Xina i Rússia. Per evitar-ho, Ban Ki-moon ha buscat el suport de la Xina amb una entrevista amb el president Hu Jintao, a qui li ha traslladat la seva preocupació per la violència a Síria i l'aposta per una iniciativa consensuada.

L'atemptat contra l'edifici que acull la seu de la Seguretat Nacional a Damasc va causar la mort del ministre de Defensa sirià, el general Daud Abdellah Rayiha i del viceministre de Defensa i cap de l'espionatge, Assef Shawkat, que a més és cunyat d'Al-Assad. En l'atac també ha mort el general Hasan Turkmani, assistent del president sirià, a conseqüència de les ferides de l'atemptat. També hi va haver diversos ferits, entre ells el ministre de l'Interior, Mohamed Ibrahim al Shaar, i el cap de la Seguretat Nacional, Hisham al Ijtiar.

Els rebels en reivindiquen l'autoria


Els rebels sirians han reivindicat l'autoria de l'acció. Segons ha explicat un portaveu de l'Exèrcit Lliure Sirià, l'han portat a terme en col·laboració amb els escortes d'alguns dels responsables polítics que hi havia a l'edifici.

Algunes versions asseguren que els rebels van enverinar els alts càrrecs reunits i que l'ambulància que hi va acudir per atendre'ls estava carregada d'explosius. Altres parlen d'un suïcida que va fer explotar un cinturó d'explosius. Sigui com sigui, els rebels han explicat que en un primer moment havien negat l'autoria de l'atemptat perquè els seus combatents encara eren a l'edifici.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut