Barcelona

El jutge imposa una fiança de 3,2 milions a CDC pel "cas Palau"

El jutge que investiga el saqueig al Palau de la Música ha declarat Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) responsable civil "a títol lucratiu" i li ha exigit que presti una fiança per valor de 3,2 milions d'euros en un termini de 24 hores, sota l'amenaça de l'embargament dels seus béns.

RedaccióActualitzat
El jutge que investiga el saqueig al Palau de la Música ha declarat Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) responsable civil "a títol lucratiu" i li ha exigit que presti una fiança per valor de 3,2 milions d'euros, sota l'amenaça de l'embargament dels seus béns.

En una interlocutòria, el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, Josep Maria Pijuan, atén la sol·licitud de la fiscalia i declara CDC responsable civil "a títol lucratiu" de l'espoliació del Palau, amb una responsabilitat pecuniària de 3,2 milions d'euros, que és la quantitat econòmica estimada del benefici suposadament obtingut per la formació.

El magistrat considera que el partit d'Artur Mas es podria haver beneficiat econòmicament dels presumptes delictes comesos pels antics responsables del Palau de la Música Catalana, Fèlix Millet i Jordi Montull, encara que no hagués participat en la comissió del fet delictiu.

Segons el jutge, els 3,2 milions d'euros desviats del Palau a Convergència haurien anat per dues vies. D'una banda, 2,3 milions a través de l'Associació Orfeó Català amb "lliuraments opacs de diners en efectiu" fets per Millet i Montull als aleshores responsables de finances de Convergència Democràtica, primer a Carles Torrent, mort l'any 2005, i després a Daniel Osàcar, avui també imputat.

I de l'altra, 900.000 euros a través de la Fundació Orfeó Català gràcies a factures falses fetes per les empreses de mailing New Letter i Letter Graphic. El jutge considera que aquests diners s'haurien obtingut gràcies a donacions que la fundació havia rebut de la constructora Ferrovial, unes donacions que la constructora hauria fet per adjudicar-se obra pública a Catalunya. Obres com la línia 9 de metro o la Ciutat de la Justícia.

L'objectiu del jutge és recuperar el màxim possible de diners desviats del Palau de la Música. Per això aquesta fiança a Convergència i l'escorcoll que fa poc més d'una setmana Pijoan va fer a les vivendes de Fèlix Millet i Jordi Montull.

El jutge requereix a CDC que dipositi, com a màxim fins aquest mateix dijous, la fiança de 3,2 milions d'euros, amb l'advertiment que si no ho fa "es procedirà a l'embargament dels seus béns fins a cobrir l'import de la fiança".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut