Mali

Els cooperants alliberats ja han arribat a Madrid

Ja han arribat a Madrid els dos cooperants espanyols alliberats 9 mesos després del seu segrest en un campament saharaui a prop de Tindouf.

RedaccióActualitzat
Els dos cooperants segrestats l'octubre passat a Tindouf i que han estat alliberats aquest dimecres a Mali, ja han arribat a Madrid.

Un cap s'ha sabut que estaven sans i estalvis, l'alegria ja s'ha estès entre familiars i amics, més encara tenint en compte que, segons s'ha confirmat, la salut dels alliberats és bona.

El portaveu del grup islamista radical Ansar al-Din, Sanda Uld Buana, va explicar ahir que la madrilenya Ainhoa Fernández de Rincón, el mallorquí Enric Gonyalons i la italiana Rossella Urri, segrestats pel grup terrorista Moviment d'Unitat i Jihad a l'Àfrica de l'Oest (MUJAO), han estat alliberats "sense condicions".

Tots tres van ser alliberats probablement en una zona entre Gao, capital d'una de les províncies de Mali, i la frontera amb Burkina Faso. Això, després que els tres cooperants van ser segrestats el 23 d'octubre al camp de Rabuni al Sàhara Occidental.

Després de l'alliberament, els cooperants van ser  traslladats a Gorom Gorom, una localitat al nord de Burkina Faso on han arribat aquest dijous al matí. Seguint el pla d'alliberament, després de portar els segrestats en una "zona segura" en aquest país, un representant del govern espanyol els ha traslladat des d'allà a la capital del país i  un avió de la força aèria ha fet el vol Ouagadougou-Madrid per tornar-los a casa. Gonyalons i Fernández ja són a Madrid.

L'alliberament dels tres ostatges té lloc just una setmana després que el mateix grup, escindit d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic, deixés en llibertat tres dels set diplomàtics algerians que tenien retinguts des del 5 d'abril.

Els governs espanyol, italià i algerià han dut a terme les negociacions amb MUJAO per a l'alliberament dels ostatges amb rigorosa discreció.

Fonts governamentals van indicar ahir que el procés d'alliberament dels tres cooperants s'ha endarrerit una mica per una tempesta de sorra, i han destacat que l'èxit de l'operació es deu al servei exterior espanyol en cooperació amb els governs de la zona.

Dies abans de ser segrestada, i arran del segrest de dues treballadores espanyoles de Metges sense Fronteres al camp fronterer de Daabad, a Kènia, Fernández havia escrit al seu compte de Facebook que els cooperants s'han de tractar com un tresor, perquè són gent compromesa que creu en un món més just.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut