Madrid

Rajoy diu que és Europa qui no dóna més marge a les autonomies

El president del govern espanyol justifica les noves retallades afirmant que "són necessàries i absolutament imprescindibles en aquest moment" durant la sessió de control al Congrés.

Victòria MiróActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha justificat les noves retallades durant la sessió de control al Congrés afirmant que "són necessàries i absolutament imprescindibles", que no hi ha alternativa. "Si les hagués pogut fer d'una manera diferent, no les hauria presentat al Consell de Ministres", ha dit en resposta a la pregunta de Josep Antoni Duran i Lleida.

El portaveu de CiU li ha retret la manca de diàleg, que es fixi més en els ingressos que en la despesa i, en referència a la flexibilització de l'objectiu del dèficit, que "quan obtenen un punt de marge se'l quedin per a vostès i les comunitats autònomes que s'espavilin". El cap de l'executiu espanyol li ha respòs que és la Comissió Europea qui impedeix que es doni més marge a les comunitats autònomes per aquest any. 

Rajoy ha afirmat que a les autonomies ja se'ls va flexibilitzar el dèficit del 0,5% al 0,7% per l'any que ve. La xifra, però, no s'ha publicat mai i, a més, no casa amb la xifra perquè va sortir del Consell de Política Fiscal i Financera que establia un objectiu de l'1,5% pel 2012 i un 0,7% pel 2012.

El president de l'executiu popular ha assenyalat que és Brussel·les qui els ha manat que no es repercuteixi a les comunitats autònomes el punt de més aconseguit sobre l'objectiu del dèficit per a Espanya. "Al procediment de dèficit excessiu que estableix la legislació del Consell Europeu es diu que vostès han de complir el seu pla de reequilibri aquest any", ha dit. "Aquesta és una de les raons per les quals no hem fet la modificació per aquest any i sí pel següent", ha conclòs.

"Només podem escollir entre un mal i un mal pitjor"

D'altra banda, Rajoy ha reiterat al cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, que les mesures que s'han pres són les que s'havien de fer. "Aquest govern no pot triar entre un bé i un mal, només podem escollir entre un mal i un mal pitjor", li ha dit a Rubalcaba en resposta a la seva petició perquè detallés els efectes dels nous ajustos.

Després que Rubalcaba li etzibés que "retallant salvatgement no creixerem ni crearem ocupació", el president de l'executiu espanyol li ha retret que no li faci costat i critiqui les mesures que pren per complir amb Europa i amb el seu compromís amb l'euro. "Si no puc abaixar les despeses i no puc apujar els ingressos, em pot explicar, senyor Rubalcaba, com puc reduir el dèficit? Expliqui-m'ho perquè no ho entenc" li ha demanat emfàticament.

Rajoy ha dit que les mesures anunciades la setmana passada per estalviar 65.000 milions, la major retallada feta mai en democràcia a Espanya, tenen com a objectiu últim el creixement econòmic i la creació d'ocupació, encara que és conscient que els efectes no seran immediats. 

Rajoy ha tornat a carregar contra el líder del PSOE per l'herència rebuda quan li ha recordat que "devem gairebé un milió d'euros" i que l'any passat "ens vam gastar 90.000 milions més del que vam ingressar".

"Si no ens haguéssim endeutat com ho vam fer, no estaríem així, no podem gastar el que no tenim perquè no ens ho donen. Ens estem gastant 30.000 milions en els interessos del deute", ha continuat. 

Rajoy ho ha dit aquest dimecres al Congrés, després que es va anunciar un nou paquet de mesures entre les quals s'inclouen la pujada de l'IVA, la supressió de la paga extra de Nadal per als funcionaris o la retallada de la prestació als desocupats a partir del sisè mes.

Ahir, al Senat, el ministre Montoro va concretar alguns punts que no va dir al Consell de Ministres de divendres. Als treballadors de les administracions públiques que cobrin menys de 962 euros bruts al mes no se'ls suprimirà la paga de Nadal.

Aquí, la Generalitat confirma que recorrerà al Constitucional bona part de les noves mesures d'austeritat i insisteix que els treballadors públics de Catalunya no tindran retallades dobles.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut