Madrid

El govern espanyol explica a inversors estrangers els números que va evitar detallar a l'opinió pública

L'executiu calcula que les mesures adoptades comportaran 56.440 milions d'estalvi en dos anys. Cristóbal Montoro va refusar detallar aquesta xifra en la roda de premsa del Consell de Ministres però l'ha publicada en una web en anglès destinada a inversors.

RedaccióActualitzat
El govern de Mariano Rajoy ha mantingut els últims dies, des que el president espanyol va anunciar el pla més gran d'ajust de la història d'Espanya, una actitud poc transparent.

La roda de premsa posterior al Consell de Ministres no va servir per aclarir gaires dels dubtes generats amb l'anunci de Rajoy al Congrés i ha calgut que les mesures es publiquessin al Butlletí Oficial de l'Estat per anar-ne coneixent la lletra petita així com per descobrir noves tisorades no explicades, com l'augment de l'IRPF als autònoms o la reducció de l'ajuda al lloguer.

En la compareixença d'aquest divendres, a més, el ministre d'Economia va refusar donar, tot i que se l'hi va demanar, la xifra que esperava estalviar amb el paquet de mesures antidèficit. No ho va explicar a l'opinió pública, però sí que ho va facilitar als inversors estrangers a través d'una web governamental en anglès en un comunicat de dos fulls.

Són, en total, 56.440 milions d'euros. Aquesta xifra exclou les futures modificiacions impositives en energia i mediambient.

El text sobre les mesures fiscals addicionals detalla que un 40% d'aquesta quantitat, 22.100 milions, sortirà de l'augment de l'IVA. Les retallades en matèria d'ocupació permetran estalviar 13.760 milions i, en el capítol de serveis públics, l'Estat preveu deixar de pagar 9.220 milions més.

La web també explica l'estalvi de mesures com la modificació de l'Impost de Societats, l'augment dels impostos especials, els ajustos en l'IRPF o la llei de la dependència, entre altres.


Anar al contingut