Madrid

L'IVA s'apujarà el dia 1 de setembre i s'eliminaran els tipus reduïts de molts productes

El govern espanyol ha posat data a la pujada de l'IVA que va anunciar dimecres el president Mariano Rajoy. Finalment serà el dia 1 de setembre quan l'impost del valor afegit passarà del 18% actual al 21%.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha posat data a la pujada de l'IVA que va anunciar dimecres el president Mariano Rajoy. Finalment serà el dia 1 de setembre quan l'impost del valor afegit passarà del 18% actual al 21% en caràcter general; del 8% al 10% el reduït i es superreduït es manté al 4%. Aquest increment forma part d'un reguitzell de mesures que aplicarà l'executiu espanyol per tal d'estalviar 65.000 milions d'euros en dos anys i mig, tal com li exigeix Brussel·les.

L'apujada de l'IVA afecta a tots els productes però a alguns més que a altres. Això és perquè hi ha productes que fins ara s'emmarcaven en el tram d'IVA reduït (que passa del 8% al 10%) que deixaran aquest tram i se'ls imposarà el tram general de l'IVA, és a dir, que passaràn del 8% al 21%. 

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha concretat alguns productes o serveis que es veuran afectats per aquest increment a entrades a espectacles culturals com teatres, cinema, parcs d'atraccions, espectacles esportius, concerts, biblioteques, museus o zoològics.

També patiran aquest increment productes o serveis com ara serveis funeraris, productes sanitaris (com ulleres o lentilles), els equips o instruments per prevenir, diagnosticar i tractar malalties o l'assistència sanitària dental. També els serveis de neteja de vies públiques, els arrendaments amb opció de compra d'habitatges, els serveis de perruqueria o els serveis efectuats a favor de titulars d'explotacions agrícoles.

En canvi, el transport, l'hosteleria, el turisme i la cistella de la compra es manté en el tram d'IVA reduït, del 4%

El tipus de l'IVA que també pujarà és el que es paga per la compra d'una vivenda. En aques cas ja no s'aplicarà el 4% com fins ara, sinó que s'haurà de pagar un 10%.

Un detall que el ministre Montoro no ha dit durant la roda de premsa, i s'ha sabut després amb la nota oficial. S'apuja també la retenció sobre els rendiments de les activitats a professionals i autònoms. Passa, en concret, del 15 fins al 21 per cent; la mesura serà, en teoria, temporal, fins desembre del 2013.

L'apujada de l'IVA ha generat malestar perquè, a partir d'ara, Espanya serà un dels països europeus amb aquest tribut més alt. Però no només per això, sinó també perquè molts comerciants han expressat el seu desconcert davant la possibilitat que l'apujada de l'impost fos immediata. S'havia parlat del proper dilluns, cosa que hauria suposat un autèntic maldecap a l'hora de reetiquetar tots els productes amb els nous preus.

També el sector turístic havia reclamat expressament l'ajornament d'aquest increment almenys fins passada la temporada alta perquè la mesura no recaigui, amb més força, sobre el sector. Demanaven que fos a partir de l'octubre, i finalment el govern presidit per Mariano Rajoy ha confirmat que serà un mes abans.

Aquesta era una de les mesures estrella anunciades dimecres per Rajoy, però n'hi havia més que ara el Consell de Ministres ja hi ha donat llum verda. Una de les que més impacte ha tingut és la supressió de la paga extra de Nadal per als funcionaris aquest any i els dos vinents. Aquesta paga que es deixa de cobrar es retornarà de cop el 2015 a través d'un fons de pensió.

Igualment s'ha aprovat la supressió de la deducció a l'IRPF per compra de vivenda d'ús habitual a partir de l'1 de gener del 2013. I també les reduccions en la prestació per als aturats a partir del sisè mes

Liberalització d'horaris comercials

El govern espanyol també ha explicat el dret-llei de cara a la liberalització comercial del comerç interior. Concretament, el ministre d'Economia, Luis de Guindos ha exposat la qüestió dels horaris comercials i ha confirmat que s'amplia de 8 a 10 els festius en què podran obrir i obliga a diverses ciutats a liberalitzar els horaris en les zones turístiques. Els comerços de menys de 300 metres, a més, podran obrir sempre que vulguin.

Les mesures liberalitzadores del comerç també permetran als comerciants oferir rebaixes durant tot l'any. Fins ara, la Llei d'ordenació del comerç de 1996 distingia entre diverses maneres de vendes amb descomptes: promoció, saldos, liquidació, amb obsequi o prima, directa i rebaixes, única manera al que se li imposava un límit temporal. Segons la normativa estatal, les rebaixes només podien tenir lloc dues vegades l'any, una coincidint amb el principi de l'any i una altra al voltant de les vacances d'estiu, i havien de durar com a mínim una setmana i com a màxim dos mesos.

Llei de Bases de Règim Local

El consell de ministres ha aprovat també el projecte de llei que modifica la Llei de Bases de Regim Local que persegueix que els ajuntaments es limitin a assumir les funcions que tenen pressupostades i que no facin res del que queda fora de les seves competències.

S'eliminen òrgans intermedis com les mancomunitats i entitats menors com les pedanies. I es reduirà un 30 per cent el nombre de regidors.

A més, els municipis de menys de 20.000 habitants que no assumeixin un nivell mínim de qualitat en la prestació dels serveis hauran de cedir la gestió a les diputacions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut