Mariano Rajoy saluda el rei Joan Carles a La Zarzuela abans del Consell de Ministres. (Foto: EFE)
El rei, el president espanyol i els ministres s'han fet una foto de família amb posat seriós. (Foto: EFE)
Madrid

El rei presideix un Consell de Ministres que ha de donar llum verda a l'ajust més gran de la democràcia

Una foto de família amb cares serioses ha inaugurat la jornada política en què s'ha de saber la lletra petita de l'ajust més gran de la història de la democràcia espanyola. Entre altres mesures, es concretarà quan s'apuja l'IVA. Els funcionaris es concentraran per protestar.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministre posa la lletra petita a la retallada més gran de la història de la democràcia espanyola. El gabinet ha de detallar com s'aplicarà el paquet de mesures anunciades pel president Mariano Rajoy.

La reunió ha començat amb un convidat d'excepció: el rei d'Espanya. Joan Carles I ha presidit al palau de La Zarzuela una primera trobada. La jornada ha arrencat amb una foto de família a les escales del palau Reial amb totes les cares serioses.

El rei ha transmès al govern que ningú pot quedar exclòs de la recuperació econòmica. Joan Carles I ha dit a Mariano Rajoy que és "fonamental" treballar "amb la mirada posada en l'interès general i el bé comú de tots els espanyols". El monarca assegura que pensa "particularment en els joves i els que pateixen cada dia el neguit per la falta de feina i perspectives de futur.

Després de la reunió amb el rei, el gabinet espanyol, amb Mariano Rajoy al capdavant, ha començat la trobada habitual al palau de La Moncloa.

IVA, pagues, ajuntaments i dependència

Es preveu que la reunió del gabinet aprovi una part important dels ajustaments per estalviar 65.000 milions d'euros els pròxims dos anys i mig. Les mesures que hi ha sobre la taula són:

- L'augment de l'IVA del 18 al 21%, i de l'IVA reduït del 8 al 10%. El Consell de Ministres ha d'aclarir com s'aplicarà i, sobretot, a partir de quan, una qüestió que ha generat molts dubtes.

- La implantació de nous impostos progressius en l'energia.

- El decret de reforma de la funció pública per eliminar la paga extra de Nadal als funcionaris i la reducció dels dies de lliure disposició.

- Inclourà un apartat per reduir el sou als membres del govern i també de la pensió dels expresidents Zapatero, Aznar, González i Suárez en proporció a la paga extra dels funcionaris.

- Finalment, el Consell de Ministres també aprovarà la reforma de l'administració local, que pot concretar la proposta de retallar un 30% el nombre de regidors.

- A més, es podria estudiar la reforma de la llei de la dependència.

Aquest conjunt de mesures forma part del paquet que Mariano Rajoy va anunciar dimecres, com a contrapartida al rescat europeu.

Protestes dels funcionaris

Un dels col·lectius directament afectats per les retallades, els funcionaris, protagonitzen concentracions als centres de treball. Se'n fan a totes les administracions públiques durant les aturades reglamentàries.

Dijous, centenars de persones ja van protestar a Barcelona. La concentració, pacífica, va obligar a tallar carrers cèntrics de la ciutat. La marxa, convocada pels principals sindicats catalans de la funció pública, va estendre la seva queixa a la resta de treballadors de la societat, pel que entén que és un abús dels drets socials.
Anar al contingut