Rajoy, aplaudit pels diputats del Grup Popular després de la seva intervenció. (Foto: EFE)
Rajoy, aplaudit pels diputats del Grup Popular després de la seva intervenció. (Foto: EFE)
Madrid

La retallada més gran en democràcia per estalviar 65.000 milions d'euros en dos anys

La majoria de mesures toquen de ple la butxaca dels ciutadans, com l'augment de l'IVA. Els funcionaris i els aturats s'emporten la pitjor part. Els primers es queden sense paga extra de Nadal i els nous aturats cobraran menys a partir del setè mes. L'oposició, els sindicats i els sectors del comerç i el turisme ja han criticat les mesures, que només han rebut amb satisfacció Brussel·les, part de la patronal i els mercats.

RedaccióActualitzat
Avui tots els mitjans de comunicació recullen el paquet més gran d'ajustos que s'ha fet mai en democràcia i que ahir va detallar Mariano Rajoy: una retallada de 65.000 milions d'euros en els pròxims dos anys. La majoria de mesures toquen de ple la butxaca dels ciutadans, com l'augment de tres punts de l'IVA general i de dos el reduït. Els funcionaris i els aturats s'emporten la pitjor part. Els primers es queden sense paga extra de Nadal i els nous aturats cobraran menys a partir del setè mes.

Són exigències de Brussel·les, que ja hi ha donat el vistiplau. El mateix Mariano Rajoy ha admès que no hi havia opció, que estava obligat a prendre aquestes mesures davant la gravetat de la situació econòmica i les condicions imposades des de Brussel·les.

L'oposició, els sindicats i els sectors del comerç i el turisme ja han criticat les mesures, que només han rebut amb satisfacció Brussel·les, part de la patronal i els mercats.

Els sindicats anuncien mobilitzacions

Els sindicats ja han anunciat una mobilització a tot l'Estat el 19 de juliol i més  mobilitzacions després de l'estiu. A les últimes hores ja s'han fet les  primeres protestes, protagonitzades pel col·lectiu d'"indignats", i els sindicats de la funció pública van plantar Hisenda, que ahir els havia convocat per explicar-los de primera mà les mesures que els afecten.

Comerciants i hostaleria donen la temporada per perduda

Les associacions de comerç i el gremi d'hostaleria donen per perduda la temporada d'estiu i les rebaixes per la pujada de l'IVA, que demà aprovarà el Consell de Ministres, tot i que falta concretar la data exacta de l'aplicació.

Una altra retallada és possible

Pel que fa a les reaccions polítiques, els partits de l'oposició defensen que una altra retallada és possible, i adverteixen que les mesures anunciades ahir no serviran per estimular l'economia espanyola. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va proposar a Rajoy un gran acord nacional amb mesures que no castiguin la classe mitjana, i li demana que no apugi l'IVA.

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, reclama que es reconegui l'esforç que ja ha fet Catalunya. Duran aplaudeix la reforma de l'atur i fins i tot entén l'augment de l'IVA, però demana que es faci una excepció amb el turisme.

Més contundents han estat l'Esquerra Plural i ERC, que reclamen que les mesures se sotmetin a les urnes.

Des del govern català es defensa que, amb una hisenda pròpia, Catalunya no hauria de patir les restriccions de l'executiu espanyol. El portaveu, Francesc Homs, creu que darrere l'increment de l'IVA hi ha la mala gestió de l'administració tributària espanyola: posa els exemples de l'economia submergida i l'amnistia fiscal. Homs remarca que les mesures de Rajoy demostren que qui mana, en realitat, és Europa.

L'opinió dels experts

El catedràtic d'Economia de la UPF i conseller del Banc d'Espanya Guillem López Casasnovas admet que les retallades del govern Rajoy deprimiran encara més l'economia, però d'altra banda ha dit que són imprescindibles i que arriben tard. Casasnovas també ha parlat de les condicions del rescat de la banca espanyola. Diu que una de les més preocupants és la que exigeix que les caixes perdin el control dels seus bancs. Casanovas no hi veu justificació.
Anar al contingut