Madrid

L'IVA de tipus general s'apuja del 18 al 21%

RedaccióActualitzat
En la situació actual de crisi sense precedents, l'estat espanyol necessita retallar despeses, però també augmentar ingressos. Amb aquesta justificació, el president espanyol ha anunciat l'augment de diversos impostos. Conscient que avui molts li recordarien les seves promeses electorals de no apujar impostos, el president espanyol ha admès que no té més remei que prendre decisions que no li agraden. "Fem el que no ens queda més remei que fer, tant si ens agrada com si no".

S'apuja l'IVA

Així, finalment Mariano Rajoy ha concretat el que en les últimes setmanes era un secret a veus: la pujada de l'IVA. El tipus general, que s'aplica per defecte a tots els productes i serveis (electrodomèstics, roba, calçat, tabac, bricolatge, fontaneria, vehicles...), s'apujarà 3 punts, del 18 al 21%. El tipus reduït s'apujarà 2 punts, del 8 al 10%. Aquest és el tipus que s'aplica a la majoria dels productes alimentaris i sanitaris, transport, serveis d'hostaleria i construcció de vivendes i les entrades d'espectacles culturals. I el superreduït, que afecta productes de primera necessitat, es mantindrà en el 4%.

Un cost de fins a 600 euros a l'any per família

L'increment de l'IVA, del 18 al 21% suposarà per a les famílies una despesa mitjana de 415 euros a l'any. És el càlcul que ha fa l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que s'ha basat en l'enquesta de pressupostos familiars de l'INE per fer aquesta estimació.

L'OCU adverteix que, fins que no es publiqui la norma, no se sabrà l'impacte real de la mesura, però ja ha lamentat que suposarà "una frenada en el consum de les famílies, molt afectades ja pels efectes de la crisi.

La Confederació Espanyola d'Organitzacions de Mestresses de Casa, Consumidors i Usuaris (CEACCU) eleva l'impacte de l'augment a gairebé 600 euros més a l'any.

Altres mesures

Com a contrapartida, les cotitzacions socials baixaran un punt el 2013 i un altre punt addicional el 2014.

Rajoy també ha avançat, tot i que sense concretar gaire, que es farà una reforma de la tributació mediambiental impulsant en el sistema el principi de "qui contamina paga". També es preveu la pujada de la imposició del tabac.

Fi de la deducció per vivenda

Rajoy també ha anunciat l'eliminació de la deducció per la compra de vivenda habitual a partir del 2013. Una mesura aquesta que el govern del PP va recuperar el mes de desembre passat.

Segons el president espanyol, aquest conjunt de mesures de consolidació fiscal, incloent ingressos i reducció de despeses, representa un total de 65.000 milions d'euros en dos anys i mig, és a dir, uns 6,5 punts del PIB.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut