Madrid

El govern espanyol retallarà un 15% l'ajuda a les persones que cuiden familiars dependents

És una de les mesures previstes a la reforma de la Llei de Dependència, que aprovarà divendres el consell de ministres. El govern espanyol vol desincentivar la figura del cuidador no professional, que, segons diu, s'ha generalitzat quan havia de ser-ne l'excepció.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol enllesteix una reforma de la llei de dependència que, entre altres coses, inclourà una retallada del 15% de l'ajuda que reben les persones que es queden a casa per cuidar familiars dependents, que ronda els 400 euros mensuals. Mato ha deixat la porta oberta a les autonomies perquè retallin més la prestació als cuidadors no professionals, però la Generalitat ja ha avançat que no ho farà.

A més, els cuidadors no professionals, com s'anomena aquestes persones, hauran de conviure amb la persona beneficiària i els que s'incorporin ara al sistema veuran com l'Estat ja no els paga la cotització a la seguretat social. 

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha explicat als consellers autonòmics una reforma que, en línies generals, endureix els requisits per poder accedir a les ajudes. Entre altres coses, fins al 2015 no s'admetran més persones amb dependència moderada.

El conseller Josep Lluís Cleries ha explicat que denunciarà la reforma davant de les institucions europees perquè envaeix competències i fixa un preu únic per a tots els serveis assistencials, sense tenir en compte les diferències de nivell de vida de les comunitats.

A Catalunya, per exemple, el preu màxim d'una residència està fixat en 1.869 euros, mentre que el decret del govern espanyol el situa en 1.600 euros, una diferència que "anirà a compte dels beneficiaris", ha admès el conseller.

Malgrat les crítiques, Cleries ha defensat que calia fer una llei més sostenible perquè ara mateix era "inassumible", un argument que també al·lega el Ministeri, que recorda que encara hi ha 300.000 persones en llista d'espera. L'acord "millora el sistema i la seva viabilitat", ha assegurat Ana Mato.

La retallada de l'ajuda als no professionals que cuiden familiars amb dependència pretén "desincentivar les cures familiars" que, segons la llei, haurien de ser l'excepció i no pas la norma, com ha passat.

La reforma suposarà eliminar part dels graus de dependència a partir del quals són valorats els beneficiaris (passaran de sis a tres) i que les ajudes amb caràcter retroactiu només es podran reclamar quan hagin passat més de dos anys des de la valoració.

Un dels canvis a l'hora d'establir l'ajuda és que, a partir d'ara, l'habitatge habitual es tindrà en compte com a patrimoni dels beneficiaris. Catalunya, però, en quedarà al marge. El conseller Cleries ha dit que no està d'acord amb la mesura i, com que no és obligatòria, el seu departament no l'adaptarà. El patrimoni es tindrà en compte, a més de la renda familiar, que és el que comptava ara.

Els canvis s'aprovaran aquest divendres al consell de ministres que, casualment, presidirà el rei.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut