Brussel·les

La zona euro imposa 32 condicions a Espanya pel rescat bancari

La zona euro imposa 32 condicions a Espanya a canvi de l'ajuda als bancs. Entre altres, estableix que les caixes no podran tenir posicions de control als bancs. El govern de Rajoy haurà de fer una profunda revisió del sector bancari que inclourà plans de reestructuració d'entitats, el reforç del paper del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i del fons de garantia de dipòsits i la transferència de competències al Banc d'Espanya des del Ministeri d'Economia.

RedaccióActualitzat
Brussel·les imposarà a Espanya 32 condicions a canvi del rescat financer, totes elles incloses en el memoràndum d'entesa acordat entre la Unió Europea i el govern espanyol per a la recapitalització del sistema financer, segons una còpia de l'esborrany a què ha tingut accés l'agència Reuters. El document marca contrapartides per a tot el sector, rebi o no suport públic.

Entre la trentena de condicions exigides destaca que Espanya haurà de "preparar per a finals de novembre del 2012 una legislació que clarifiqui el paper de les caixes d'estalvis en el seu paper d'accionistes d'entitats de crèdit amb la idea de reduir eventualment les seves participacions a posicions de no control". D'aquesta manera, les caixes d'estalvis espanyoles es veurien obligades a desfer les seves posicions de control a la banca comercial espanyola.

Un exemple de caixa que té el control d'un banc és la Caixa de Pensions, propietària del 61% del capital de Caixabank, que, en el futur, podria haver de reduir la participació al 49%. Una participació que seria suficient per mantenir el control de Caixabank, segons han assegurat a TV3 fonts de l'entitat.

En el memoràndum, les autoritats espanyoles es comprometen a donar un paper més preponderant al Banc d'Espanya, establint una nova legislació que li transfereixi la potestat sancionadora i de concessió de llicències per a la banca espanyola.

Els bancs que rebin ajudes hauran de transferir els seus actius problemàtics a una societat de liquidació, retallar sucursals i plantilla, vendre participacions industrials i actius no estratègics, no podran pagar dividends i hauran de limitar el salari dels seus executius. Així mateix, aquells inversors que tinguin títols híbrids i de deute subordinat dels bancs, com ara les preferents, que rebin ajudes hauran de suportar una quitança en el valor de les seves participacions.

Com a part de l'acord amb Europa, el govern espanyol es compromet a informar setmanalment del nivell de dipòsits bancaris i de la posició de liquiditat de les entitats i, trimestralment, del nivell de deute sobirà que tenen els bancs en les seves carteres.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut