Madrid

La Marxa Negra dels miners recorre els carrers del centre de Madrid i obté el suport de milers de persones

Després de més de quinze dies caminant, les dues columnes procedents d'Aragó i el nord d'Espanya s'han trobat a la capital espanyola. La marxa nocturna ha aplegat 300 miners que han tingut el suport centenars de ciutadans, que els han rebut amb aplaudiments a la seva arribada a Puerta del Sol. Els miners es manifestaran avui fins al Ministeri d'Indústria, on volen acampar.

RedaccióActualitzat
Centenars de miners procedents de diversos punts de l'estat han confluït aquest dimarts a la nit a Madrid per culminar les protestes en defensa del sector. Fa més de 15 dies que centenars de treballadors van començar a caminar cap a la capital espanyola, on s'han trobat dues columnes, una procedent d'Aragó i l'altra, de les conques del nord d'Espanya.

Els miners han passat per davant de La Moncloa en l'última etapa de l'anomenada Marxa Negra, abans de manifestar-se aquest dimecres fins al Ministeri d'Indústria. La Delegació del Govern espanyol a Madrid havia prohibit el pas dels manifestants per davant de la residència oficial del president espanyol, però el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha avalat el recorregut de la protesta davant de La Moncloa. Els miners han cridat consignes com "Som miners, no terroristes" o "Fora Rajoy".

Les dues columnes s'han trobat a la tarda al barri madrileny d'Aravaca i s'han desplaçat, sense incidents, fins a les instal·lacions de la INEF de la Ciutat Universitària. Allà han descansat i, cap a 2/4 d'11 de la nit, han iniciat la ruta nocturna. Amb el casc i les llanternes que porten a la feina, els miners han començat el trajecte entre la Ciutat Universitària i la Puerta del Sol. Allà els esperaven un nombrós grup de persones, que els han rebut amb aplaudiments i amb una pancarta on hi deia "Benvinguts a Madrid. Pel futur del carbó". Mentrestant, una banda musical entonava l'himne dels miners.

La marxa nocturna ha aplegat els 300 miners la majoria dels quals han caminat, des del 22 de juny, més de 400 quilòmetres per arribar fins a Madrid. Els miners han tingut el suport centenars de ciutadans, que s'han anat sumant a la marxa mentre avançaven fins a la plaça del Sol, així com de personalitats com Pilar Bardem o Víctor Manuel.

Després d'alguns parlaments, els miners han tornat cap a la ciutat universitària per passar-hi la nit.

La protesta continuarà aquest dimecres amb una manifestació des de Colón fins al Ministeri d'Indústria, on intentaran acampar. Els principals sindicats esperen reunir unes 25.000 persones a la protesta, comptant-hi el mig miler d'autobusos procedents de les comarques mineres.

Per què protesten els miners?


Els miners denuncien que les ajudes al sector s'han reduït un 63% i alerten que si no hi ha una rectificació set de cada deu treballadors perdran la feina. També es queixen que per a aquest any no hi ha prevista cap partida per a la seguretat minera, que pràcticament s'ha eliminat l'ajuda per a formació i beques, que la partida per a projectes d'empreses s'ha reduït un 75% i la d'infraestructures, un 39%, a més del tancament de l'empresa pública d'explotació minera Hunosa. Els sindicats adverteixen que la mineria dóna feina a 30.000 persones i que a les comarques mineres no hi ha alternatives de feina.

El PSOE denuncia l'incompliment del Pla del Carbó, que va aprovar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. El Ministeri d'Indústria, però, assegura que aquest pla socialista preveu la fi de les ajudes al carbó el 2019 i destaca que els Pressupostos Generals de l'Estat inclouen 656 milions per a l'Institut del Carbó, "el pressupost més elevat que rep un sector econòmic a Espanya en els PGE".

La cartera que dirigeix José Manuel Soria justifica la retallada de més de la meitat de la subvenció per al funcionament de les empreses (passa de 301 a 111 milions) per la necessitat d'eixugar el dèficit públic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut