Buenos Aires

L'exdictador argentí Jorge Videla, condemnat a 50 anys de presó pel robatori de nadons

El tribunal ha considerat provat un delicte de lesa humanitat "mitjançant la pràctica sistemàtica i generalitzada de sostracció, retenció i ocultació de nens menors de 10 anys" en el context d'un "pla general d'aniquilació" contra una part de la població.

RedaccióActualitzat
La justícia argentina ha condemnat l'exdictador Jorge Rafael Videla a 50 anys de presó pel robatori de nadons emmarcat dins d'un pla sistemàtic dut a terme durant l'última dictadura militar a l'Argentina, entre 1976 i 1983. El tribunal ha considerat provat un delicte de lesa humanitat "mitjançant la pràctica sistemàtica i generalitzada de sostracció, retenció i ocultació de nens menors de 10 anys" en el context d'un "pla general d'aniquilació" contra una part de la població, amb l'argument d'acabar amb la "subversió" durant la dictadura militar.

El judici a Videla ha estat un procés "emblemàtic" per les organitzacions de drets humans. Iniciat a través d'una denúncia de les Abuelas de la Plaza de Mayo, abraça més d'una trentena de casos. L'exdictador ha escoltat sense immutar-se la condemna, que se suma a una pena de cadena perpètua per delictes de lesa humanitat.

Juntament amb Videla, al banc dels acusats hi havia l'exdictador Reynaldo Bignone, condemnat a 15 anys; l'exalmirant Antonio Vañek, condemnat a 40 anys; l'excapità de fragata Jorge Eduardo Acosta, sentenciat a 30 anys; i l'exgeneral Omar Riveros, a 20 anys; entre altres càrrecs de la dictadura.

Segons estimacions de diverses organitzacions humanitàries, un total de 105 nens robats han recuperat la seva identitat, tot i que encara hi ha més de 400 denúncies pendents per casos similars.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut