Madrid

Rajoy podria rebaixar a 15 o 18 mesos la prestació d'atur, apujar l'IVA i congelar pensions

Aquesta rebaixa d'entre 6 i 9 mesos respecte els dos anys de prestació que hi ha ara seria una de les mesures que el govern espanyol estudia en el marc d'un nou pla d'ajust amb què s'estalviarien 30.000 milions, el 3% del PIB. També està sobre la taula apujar l'IVA, retallar sous als funcionaris i congelar pensions, entre d'altres.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol treballa en un nou pla d'ajust que podria presentar els pròxims dies i que suposaria un estalvi de 30.000 milions d'euros, l'equivalent un 3% del producte interior brut espanyol. L'executiu de Rajoy té sobre la taula mesures que afecten prestacions d'atur, les pensions i els sous dels funcionaris, tot plegat per aconseguir presentar a Brussel·les un pla creïble per controlar un dèficit, que està disparat. Les mesures més immediates passarien per l'augment de l'IVA, més pressió fiscal per a l'energia i peatges a les autovies.

En matèria de desocupació, sembla que l'opció que més agrada per ara al govern espanyol seria rebaixar la prestació d'atur, que actualment es pot cobrar 24 mesos com a màxim, fins als 15 o 18 mesos. D'aquesta manera, no s'hauria de tocar la quantitat mensual que cobren els parats.

Pel que fa a pensions, es podrien congelar el 2013. A més, també es podria avançar l'aplicació de l'edat jubilació als 67 anys.

Pel que fa als funcionaris, l'Estat consideraria que l'esforç més gran l'han de fer les comunitats autònomes, a qui podria obligar indirectament a retallar la despesa en personal reduint-los ens avançaments en tresoreria. Aquesta retallada es podria aconseguir tant a través de baixades de sou com amb acomiadaments de personal contractat laboral. També estudiaria reduir o suprimir complements i incentius salarials al conjunt de les administracions públiques.

Aquesta tisorada de la despesa de l'Estat podria anar acompanyada d'un pla de privatitzacions que podria incloure empreses com Renfe, Aena i Ports de l'Estat. El recurs de les privatitzacions ja el va intentar aplicar l'executiu de Zapatero, que va haver de fer marxa enrere per evitar vendre a preu de saldo.

Mesures en estudi que es presentaran la setmana que ve


La postura oficial, de moment, és que no hi ha cap decisió presa i que s'està quantificant l'estalvi de les diferents mesures possibles, algunes de les quals podrien incloure's en el pressupost de l'any que ve. El que sí que sembla clar, però, és que el pla d'ajust haurà de passar pel sedàs de Brussel·les. Probablement, doncs, serà una de les qüestions que analitzarà l'Ecofin del pròxim 10 de juliol.

Probablement per això, Rajoy presentarà al pla la setmana que ve. Ho ha confirmat la diputada del PP Elvira Rodríguez, que ha assegurat que no té "constància directa" que el pla d'ajust suposi un estalvi de 3.000 milions, però que el president del govern espanyol ho revelarà "la setmana que ve".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut