Una dona neteja una cuina.
Malgrat l'atur no hi ha cap dona que no treballi.
Barcelona

Tenir un treballador de la llar sense contracte pot comportar una sanció de fins a 10.000 euros

Aquest 1 de juliol s'acaba el termini de sis mesos per regularitzar la situació dels treballadors de la llar a la Seguretat Social. El nombre d'altes en els últims mesos, però, no ha estat l'esperat pel govern espanyol.

RedaccióActualitzat
A partir d'aquest 1 de juliol, tenir un treballador de la llar sense donar d'alta a la Seguretat Social i sense contracte és motiu de sanció. L'estat pot imposar multes d'entre 3.000 i 10.000 euros.

Els treballadors tenien sis mesos per regularitzar la situació. El termini ha passat i se sap que encara hi ha milers de treballadors de la llar sense donar d'alta. D'una banda, hi ha els empleats que estaven inscrits en el sistema especial per a treballadors de la llar que ha quedat extingit aquest 1 de juliol. Són uns 320.000. D'aquest, 150.000 han passat voluntàriament al nou règim. De la resta - 169.000 - hi ha 116.000 que passaran de forma automàtica, però 53.000 en podrien quedar fora.

Més enllà d'aquestes xifres, hi ha els treballadors que mai s'han donat d'alta. Són casos difícils de contabilitzar, però que el Consell de Gestors Administratius d'Espanya xifra en més d'un milió de persones. Es calcula que un bon nombre d'aquests continuaran en l'economia submergida.

A què obliga la llei?

Donar feina d'aquesta naturalesa a algú per més de quatre setmanes obliga a fer un contracte per escrit, en lloc de verbal, com fins ara. El treballador, per la seva banda, ja no pot ser autònom, sinó que ha de cotitzar al règim general de la Seguretat Social.

La remuneració només es pot calcular per hores si l'empleat fa menys de mitja jornada, i en aquest cas el mínim són 5 euros l'hora. Per a la resta, el llindar ha de ser el salari mínim interprofessional.

En cas d'acomiadament, la indemnització passa a ser de 12 dies de sou per any treballat, en lloc de set dies com fins ara. L'incompliment de la norma castiga el contractant, la persona que paga en negre a un treballador de la llar.
Anar al contingut