Joan Ignasi Elena i membres del moviment Avancem, en roda de premsa (Foto: ACN)
Es perfilen com una alternativa de l'esquerra catalana en un marc polític, social i cultural. (Foto: ACN)
Sant Feliu de Codines

Neix 'Avancem', un moviment que pretén "agregar una alternativa" social, política i cultural d'esquerres

Rebutgen les etiquetes de corrent crític i de sector sobiranista, però sí que es perfilen com "una alternativa", com un "catalitzador" per "agregar" l'esquerra catalana en un marc polític, social i cultural. Ho ha explicat Joan Ignasi Elena, el líder del moviment Avancem, que neix aquest dissabte a Sant Feliu de Codines.

ACNActualitzat
Rebutgen les etiquetes de corrent crític i de sector sobiranista, però sí que es perfilen com "una alternativa", com un "catalitzador" per tal d'"agregar" l'esquerra catalana en un marc polític, social i cultural. Ho ha explicat Joan Ignasi Elena, el líder del moviment 'Avancem', que neix aquest dissabte a Sant Feliu de Codines. "Sense un projecte compartit de base social, cultural i polític no hi ha alternativa, ni força, i aquest treball capil·lar i constant és imprescindible que es faci". La suma, diu, "no són reunions en un despatx" sinó el debat que hi ha al carrer i per això també aposten perquè "la discrepància" no es confongui "amb baralla" i que es "trenquin tabús"

Volen crear "un projecte compartit" a l'esquerra perquè creuen que precisament en agregar la base sota un mateix paraigües és en què va "patir" el govern tripartit. "És imprescindible" que el projecte neixi de base i que aglutini agents polítics, culturals i socials en "un marc d'esquerra", sense posar massa en relleu la militància de partits de cada un dels ciutadans que s'hi vulguin afegir. "Les sumes no són unes reunions en un despatx sinó un moviment d'agregació de ciutadans, i sense això no hi ha alternativa real", ha assegurat Joan Ignasi Elena.

Elena, candidat en el darrer congrés a ser primer secretari del PSC i l'encarregat de cloure l'acte de constitució del moviment 'Avancem' aquest dissabte al vespre a Sant Feliu de Codines ha assegurat que posa "l'accent" en els agents "socials i culturals" a l'hora de crear el "projecte compartit" de l'esquerra catalana, perquè precisament rau aquí el que no va saber construir el govern tripartit. "Va patir", ha dit.

Els membres del moviment Avancem, que ha reunit prop de 200 persones en unes jornades de debat, defensen que és "positiu" que aquest "mínim compartit" entre les forces d'esquerra s'organitzi encara que sigui "capilarment, territorialment". "El passat" de la política, ha assegurat Elena, són els despatxos tancats, "els compartiments, els tabús, els prejudicis". "La societat no és així i per tant la construcció de l'alternativa al servei de la societat també ha de ser diferent". "Partim d'uns prejudicis en què es confon discrepància amb baralla, opinió amb confrontació, i no necessàriament ha de ser així".

'Avancem' s'articularà al voltant de tres eixos: el radicalisme democràtic que impliqui més participació; una esquerra "sense complexos" per frenar les polítiques dels governs d'Artur Mas i Mariano Rajoy, i un eix nacional clar amb debats sobre el sobiranisme perquè el debat és al carrer. El portaveu d'Avancem serà Santi Lapeira, que no és militant, i que presideix el Col·legi de directors de cinema de Catalunya.

Entre les cares públiques, s'hi ha vist el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i el també socialista Miquel Iceta, i també s'han sentit les veus de les diputades socialistes Rocío Martínez-Sampere i Laia Bonet, els republicans Ignasi Llorente i Joan Ridao i la portaveu ecosocialista Dolors Camats.
Anar al contingut