Sant Joan Despí

Les lletres catalanes recorden la tasca d'Emili Teixidor pel foment de la lectura

El poeta David Castillo el considera un "corredor de fons" de la literatura catalana i en destaca que va mantenir la col·laboració amb els mitjans gairebé fins al final.

RedaccióActualitzat
Les lletres catalanes estan de dol per la mort d'Emili Teixidor. Així és com el recorden.

L'editora de Teixidor a Edicions 62, Ester Pujol, ha recordat la figura de l'escriptor al canal 3/24 qualificant-lo com "un dels grans de la nostra literatura". Ho justificava per la seva "narrativa poderosa" demostrada al llarg d'una carrera fecunda que, recorda Pujol, ha atret molts nens cap a la lectura.

L'editora de Teixidor ha reconegut que l'autor serà recordat per "Pa negre", una obra escrita l'any 2002 que arran de la pel·lícula d'Agustí Villaronga es converteix en "un clàssic modern de la nostra literatura".

El poeta David Castillo ha afirmat en declaracions al 324 que Emili Teixidor ha estat "un corredor de fons que ha acompanyat la literatura catalana des de fa 3 o 4 dècades".

Castillo ha destacat que l'escriptor i crític osonenc va mantenir "fins gairebé l'últim dia" les col·laboracions amb els mitjans de comunicació. "Ara, quan ja estava més danyat per la quimioteràpia, va demanar descansar una setmanes, però deia que, quan es recuperés, tornaria a la trinxera". També n'ha remarcat que era "dels que es preocupaven per fer l'article breu, ser puntual i col·laborar amb el dia a dia de la nostra cultura".

El corresponsal de TV3 a Washington, Antoni Bassas, que va comptar amb la col·laboració de Teixidor a "Els matins de Catalunya Ràdio", s'ha declarat "profundament afectat" per la mort "d'un amic". En declaracions al 324, Bassas ha subratllat que l'autor rodenc "no només deixa una obra, sinó un grup d'amics orfes de la seva elegància i generositat".

El periodista ha definit Teixidor com "el nostre Harold Bloom", perquè "en certa forma va continuar fent de pedagog, com a prescriptor de literatura". I ha revelat que una de les tècniques que tenia per atreure joves lectors era presentar-se a les escoles i instituts amb tres llibres i dir que els en parlaria de dos, cosa que multiplicava immediatament l'interès pel llibre ignorat.

La productora de la pel·lícula "Pa negre", Isona Passola, reconeixia la seva sorpresa davant la notícia de la mort de Teixidor i, al mateix temps, el consol de saber que ha pogut assaborir l'èxit de la pel·lícula inspirada amb la seva novel·la sobre les misèries de la postguerra.

Passola ha recordat com va ser el procés creatiu de la pel·lícula i ha destacat la "generositat" de Teixidor en la seva complicitat per deixar traslladar un llenguatge literari al visual. Passola, en una entrevista al 3/24, ha volgut acomiadar la connexió amb una crida als telespectadors: "Que el llegeixin. No se'n penediran".

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha remarcat que amb la mort de Teixidor "desapareix un dels nostres clàssics contemporanis, un home que ha contribuït d'una manera extraordinària a la pròpia difusió de la lectura i de la literatura en llengua catalana". Més enllà del vessant professional, Mascarell ha assenyalat que "des del punt de vista personal, era una persona entranyable, generós i un dels grans difusors de la nostra literatura".

El director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, ha recordat la tasca de foment de la lectura que va exercir l'escriptor. "Tenia aquest doble característica, no només la de ser escriptor, sinó també divulgador dels llibres i la lectura". En declaracions a Catalunya Ràdio, Villatoro ha recordat "haver coincidit amb ell de jurat a premis de literatura juvenil, infantil i d'adults i sempre hi havia aquesta reivindicació del fet de llegir".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut