Molts usuaris de bancs han denunciat pràctiques abusives a l'hora de col·locar participacions preferents.
Molts usuaris de bancs han denunciat pràctiques abusives a l'hora de col·locar participacions preferents.
Barcelona

La Generalitat preveu sancions de fins a 100.000 euros per les pràctiques abusives dels bancs

La Generalitat ha aprovat la modificació de la llei del Codi de Consum amb l'obejctiu d'augmentar la protecció dels consumidors en contractar un crèdit o altres productes financers.

RedaccióActualitzat
El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts la modificació de la llei del Codi de Consum, que pretén augmentar la protecció dels consumidors al contractar un crèdit o préstec hipotecari o altres productes financers i preveu sancions de fins a 100.000 euros a les entitats que cometin abusos. El projecte de llei, que s'enviarà al Parlament per a la seva tramitació, pretén posar fre a les pràctiques abusives i garantir que el consumidor que signa un contracte hipotecari disposi de tota la informació necessària.

Una de les novetats que introdueix el projecte és la tipificació d'infraccions, que en el cas de les considerades "greus" poden arribar fins als 100.000 euros per cada cas concret en què una entitat financera incompleixi les obligacions que marca la llei, de manera que la suma de casos poden comportar sancions "milionàries", segons ha assenyalat el portaveu del govern, Francesc Homs.

Les mesures contingudes en aquest projecte afecten de manera molt directa crèdits i préstecs hipotecaris, però també altres tipus de productes financers que puguin oferir les entitats bancàries. Tot i això, Homs ha puntualitzat que l'aplicació d'aquestes noves mesures no pot fer-se amb caràcter retroactiu, sinó que la seva aplicació començarà amb els contractes que se signin a partir de l'aprovació de la llei.

En el cas de les hipoteques, s'estableix per llei un interès de demora màxim que no pot arribar a multiplicar per 2,5 l'interès legal dels diners. D'aquesta manera, qualsevol clàusula que inclogui un tipus d'interès superior a aquest es considerarà abusiva.

A més, també s'introdueixen mesures per millorar i ampliar el contingut de la informació prèvia que es lliura al consumidor, en referència a la possibilitat d'increment dels tipus d'interès, el risc de perdre l'habitatge en cas d'incompliment dels compromisos que estipula el contracte, els serveis addicionals que el client està obligat a contractar o les clàusules que continguin més risc. També es pretén evitar la publicitat enganyosa de préstecs i crèdits hipotecaris a través de comunicacions publicitàries que aixequin falses expectatives entre els clients.


Anar al contingut