Atenes

Grècia aposta pel camí que li marca Europa i dóna la victòria a Nova Democràcia

Amb més del 90% escrutat, Nova Democràcia obté el 30%, Syriza el 27% i el Pasok el 12,3%. El guanyador, Andonis Samaràs, reivindica la victòria i parla d'un govern d'unitat format per les forces proeuropees.

RedaccióActualitzat
Els partits partidaris de l'euro han guanyat les eleccions gregues. Aquesta és la principal conclusió dels comicis a Atenes que han tingut pendent tot Europa aquest cap de setmana. Amb més del 90% escrutat, els conservadors de Nova Democràcia han obtingut el 30% dels vots i han deixat en segon lloc l'esquerra contrària al rescat, Syriza. Els socialistes del Pasok, que han tornat a perdre vots, han quedat en tercer lloc amb el 12,3%.

Amb aquests resultats, s'intueix un govern de concentració format per Nova Democràcia i el Pasok, que sumarien 129 i 33 escons respectivament. No obstant, el pacte es podria mirar d'estendre a esquerra i a dreta, ampliant el govern per incloure Dimar, de centreesquerra, amb 16 escons i també els nacionalistes grecs independents, amb 20.

Grècia aposta per l'euro

Com si es tractés del dia de la marmota, els grecs han acudit aquest diumenge un altre cop a les urnes amb el futur del país, l'euro i Europa a les seves mans. Ja ho van fer fa un mes i 11 dies, en uns comicis que no van aconseguir deixar cap majoria clara i van abocar el país a aquestes segones eleccions.

Aquesta vegada, Grècia ha apostat pel camí que li marca Europa donant la victòria als conservadors de Nova Democràcia. És el sender dur, però aparentment més segur de l'aplicació del pla de rescat europeu i la continuïtat en l'euro.

Les forces de dreta europeistes sumen una majoria suficient per formar govern. Aquesta és la voluntat del guanyador, però això deixaria de banda la segona força més votada, Syriza.

Els socialistes del Pasok s'han manifestat a favor d'una opció que inclogui l'esquerra radical. Si es posen tossuts, podrien tornar a bloquejar la formació d'un executiu estable tot i que no sembla possible perquè el país i Europa, ni políticament ni econòmicament, es pot permetre una tercera oportunitat electoral.

Samaras reivindica la victòria

Els conservadors d'Andonis Samaràs han reivindicat la victòria quan l'escrutini arribava a l'equador i han invitat les forces europeistes a formar un govern de salvació nacional. Samaràs s'ha compromès a aplicar polítiques europees per garantir el desenvolupament del país, crear llocs de treball i sortir de la crisi.

En segon lloc, la coalició d'esquerres Syriza aconsegueix prop del 26,89% dels escrutinis.

El seu líder, Alexis Tsipras, ha sortit poc després de Samaràs per reconèixer la derrota i prometre una oposició forta en contra de l'austeritat que imposa Europa. Tsipras, que ha reiterat que acabar amb les polítiques d'estalvi és l'única sortida per a Europa i per a Grècia, ha advertit el guanyador de governar d'esquena al poble, que s'ha mostrat en contra del rescat europeu.

El Pasok d'Evànguelos Venizelos ha frenat el cop i ha mantingut els resultats respecte de les eleccions del 6 de maig, amb un 12,28% dels sufragis.

Grecs Independents assoleix un 7,5%, mentre que el partit neonazi Aurora Daurada manté els resultats respecte d'ara fa un mes amb un 6,9%. Finalment, l'Esquerra Democràtica aconseguiria un 6,2% i el Partit Comunista, un 4,5%.

Europa, satisfeta

El resultat de les eleccions gregues ha permès a Europa respirar tranquil·la. L'Eurogrup ha instat Atenes a no perdre més temps i a formar ràpidament un govern que assumeixi el pla del segon rescat europeu.

Alemanya s'ha pronunciat molt ràpid, només d'intuir el resultat, i s'ha mostrat disposada ara a discutir els terminis per implementar les reformes a Grècia, tot i advertir que "no hi pot haver canvis substancials en els compromisos".

La moneda única també s'ha vist afavorida per la victòria de Nova Democràcia i l'euro s'ha disparat en els mercats asiàtics.

Satisfacció també a l'FMI, que s'ha mostrat disposat a col·laborar amb el govern grec.
Anar al contingut