Mariano Rajoy en un moment de la seva compareixença a La Moncloa. (Foto: Reuters)
Rajoy ha comparegut per donar explicacions l'endemà que Espanya va sol·licitar el rescat de la banca. (Foto: Reuters)
Madrid

Rajoy augura que el rescat reactivarà l'economia i que no caldran més retallades

El president espanyol ha cedit a les presssions i ha comparegut per valorat l'acord amb Europa per salvar la banca espanyola.

Evita la paraula rescat i presenta l'ajuda com una bona notícia per a l'euro, per al projecte europeu i perquè el crèdit torni a fluir a l'economia real.

Rajoy ha advertit que Espanya estaria al llindar de la intervenció si fos per les reformes que ja s'han emprès i nega que el rescat tingui efectes sobre el dèficit públic.

RedaccióActualitzat
Mariano Rajoy ha cedit finalment a la pressió mediàtica, social i política i ha comparegut davant els mitjans de comunicació per valorar el rescat financer que Espanya va sol·licitar a Europa dissabte. No hi ha hagut sorpreses i el guió ha seguit fil per randa les idees que ja havia esgrimit el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en anunciar la mesura.

Com ell, el president espanyol ha evitat pronunciar en tot moment la paraula "rescat" i ha afirmat que es tracta d'una línia de crèdit a la banca. Rajoy ha presentat aquesta aportació, que podria ser de fins a 100.000 milions d'euros, com la via que tornarà a obrir l'aixeta del crèdit a empreses i famílies i part d'un pla global per fer créixer l'economia espanyola i crear llocs de treball. El president espanyol ha defensat la tasca del seu executiu i ha advertit que Espanya hauria estat al llindar de la intervenció estatal si no arriba a ser per les reformes que ja s'han emprès.

Sense repercussió?

Rajoy insisteix que l'ajuda no afectarà gens el dèficit públic i que, per tant, no caldrà prendre mesures d'austeritat addicionals en els pressupostos de l'estat. L'executiu repeteix que Brussel·les només imposarà condicions a la banca però són moltes les veus que posen en dubte que no acabi comportant més ajustos.

Els experts consultats en les últimes hores per Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya subratllen que els diners que arribin d'Europa es destinaran als bancs via el Fons de Reestructuració Bancària; això repercutirà en el deute de l'Estat i els interessos que s'hagin de pagar per l'ajuda afectaran directament el dèficit espanyol.

La pressió l'ha fet ell

El president ha negat haver rebut pressions de la Unió Europea perquè Espanya sol·licités aquesta ajuda, al contrari. Diu que el que ha pressionat he estat ell perquè volia una línia de crèdit.

Preguntat per què no s'havia sol·licitat abans l'ajuda, el president ha recordat que ell ja havia dit que això s'havia d'haver fet fa tres anys. "Ja m'agradaria a mi saber per què no es va fer abans i així no s'haurien generat dubtes sobre part del nostre sistema financer", han estat les seves paraules textuals.

A l'espera del que passi dilluns a l'obertura dels mercats, es mostra convençut que l'acord ha fet guanyar credibilitat a Espanya enfront dels seus socis i institucions financeres.

Segons ell, amb aquesta acció Europa ha enviat un missatge clar que l'euro és irreversible.

Al Congrés, d'aquí unes setmanes

El president Rajoy compareixerà al Congrés per explicar els detalls d'aquest préstec per sanejar la banca però encara no hi ha data fixada. Caldrà esperar fins que tot el mecanisme per posar en marxa la línia de crèdit estigui tancat, segons fonts de La Moncloa. Això no serà abans que es faci el consell europeu de caps d'Estat i de Govern, previst pels dies 28 i 29 de juny, on està previst que es doni el vistiplau a tot el procediment.

Durant la compareixença, Mariano Rajoy també ha hagut de donar explicacions sobre el viatge a Polònia per veure jugar la selecció espanyola en el partit inaugural a l'Eurocopa. Rajoy ha ressaltat que se'n va a l'Eurocopa perquè la petició de rescat s'ha pogut resoldre.
Anar al contingut