Imatge del llibre "Sua Santità", del periodista Gianluigi Nuzzi
Imatge del llibre "Sua Santità", del periodista Gianluigi Nuzzi
Ciutat del Vaticà

Detenen una persona amb documents reservats del Vaticà

El Vaticà ha informat que la seva policia ha trobat i ha detingut un individu en possessió de documents secrets. El vicedirector de la Sala de Premsa de la Santa Seu, Ciro Benedittini, no ha revelat el nom de la persona detinguda, tot i que els mitjans italians afirmen que es tracta de l'assistent de càmera del papa, Paolo Gabriele. La detenció del que ja es coneix com "Il Corvo" (El Corb) s'ha produït rere les investigacions realitzades en els últims dies per al Gendarmeria Vaticana per aclarir els casos de filtracions realitzades als mitjans de comunicació de documents reservats enviats al papa Benet XVI i al seu secretari. El detingut ha estat posat a disposició de la magistratura vaticana.

RedaccióActualitzat
Les investigacions que han dut la Gendarmeria del Vaticà a localitzar i detenir a "El Corb" es van desenvolupar "segons les instruccions rebudes per la Comissió Cardenalícia i sota la direcció del Promotor de justícia".

Va ser el passat mes d'abril quan Benet XVI la va crear per aclarir els casos de filtracions de documents vaticans reservats als mitjans de comunicació, ja que la televisió italiana va publicar unes cartes enviades a Benedicte XVI per l'actual nunci als EUA i exsecretari general del Governatorato de la Ciutat del Vaticà, Carlo María Viganó, en què denunciava la "corrupció, prevaricació i mala gestió" a l'administració vaticana.

En una d'aquestes missives, Viganó va denunciar també que els banquers que integren l'anomenat Comitè de Finances i Gestió del Governatorato i de la Secretaria d'Estat només es preocupen dels seus interessos i que el desembre del 2009, en una operació financera, van "cremar [perdre] 2,5 milions de dòlars".

A més, el passat 19 de maig es va publicar el llibre "Sua Santità", del periodista Gian Luigi Nuzzi, amb un centenar de nous documents filtrats des del Vaticà. L'obra mostra una cúpula vaticana amb sectors enfrontats. També s'hi entreveu la revolta cada cop menys secreta d'una part de la cúria contra el secretari d'Estat, Tarcisio Bertone, a qui volen apartar i que l'actual pontífex defensa i assenyala en privat com el seu successor més natural.

Aquestes lluites internes i el qüestionament de la continuïtat del segon del papa han desencadenat una batalla que ha forçat també la destitució del president de la Banca Vaticana.




Anar al contingut