Madrid

La proposta d'Esperanza Aguirre de suspendre el partit de la final de la Copa del Rei no troba cap suport

La proposta d'Esperanza Aguirre de suspendre el partit de la final de la Copa del Rei o disputar-lo a porta tancada no ha trobat cap suport ni en la classe política ni en la social. El ventall de reaccions va de la indiferència al desacord total i la indignació.

RedaccióActualitzat
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que l'esport és per "disfrutar" i no per a altres reivindicacions. Ha assegurat que es procurarà evitar que a la final de la Copa del Rei, entre el Barça i l'Athletic de Bilbao, es barregin "unes coses amb altres".

Aquesta ha estat la resposta al suggeriment de la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, perquè el partit se suspengui i es jugui a porta tancada davant la possibilitat que els aficionats dels clubs protagonitzin algun acte que denoti falta de respecte cap al torneig o el rei. Sáenz de Santamaría no ha opinat sobre la proposta d'Aguirre i ha fet una crida a la "reflexió".

El secretari general de l'Esport, Iván Tibau, li ha replicat amb fermesa. "Em sembla molt fort, molt fora de lloc, i que l'Esperanza Aguirre s'haurà de menjar les seves paraules, no? Dir que aquest partit s'ha de suspendre pels fets que ella remarca jo crec que és vulnerar els drets de llibertat d'expressió de qualsevol persona d'aquest país. Només faltaria que no poguéssim expressar les nostres emocions."

El president del Congrés, Jesús Posada, pensa que "per cap concepte" es pot plantejar en primera instància suspendre el partit o disputar-lo a porta tancada, i no creu que s'hagi de fer si no és que "no hi ha altre remei". Posada està disposat a acompanyar el príncep d'Astúries, tot i que ha admès que no sap si hi anirà, i ha assegurat que "no es farà enrere" "perquè hi hagi la manifestació que hi hagi". El president del Congrés creu que és "un error total" aprofitar un partit de futbol per pretendre instigar "els sentiments separatistes i separadors".

Al portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, la mesura que proposa la presidenta de Madrid li sembla una estratègia per desviar l'atenció sobre l'enganyifa de Bankia i el dèficit "ocult" de la seva comunitat. El presidente del PNB a Bizkaia, Andoni Ortuzar, ha usat els mateixos arguments que Coscubiela per desacreditar Aguirre.

Des de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida considera la proposta un "atemptat a la llibertat d'expressió" i qualifica Aguirre de "tifosi del Reial Madrid". Josep Sánchez Llibre no ha volgut respondre a aquesta iniciativa en considerar-la una "ximpleria".

Alfred Bosch, d'ERC, ha dit que Aguirre ha actuat com una "piròmana que ha buscat la confrontació".

El govern basc qualifica de lamentable la proposta de la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, de suspendre el partit de la Copa del Rei i fer-lo a porta tancada.

El president del PP basc, Antonio Basagoiti, discrepa d'Aguirre i diu que s'ha de jugar una final a Madrid "amb total tranquil·litat".  Diu que si fos per això no hi hauria hagut final a Bucarest entre l'Athletic Club i l'Atlètic de Madrid perquè els aficionats de l'Atlètic duien banderes amb l'àliga.

El president del FC Barcelona, Sandro Rosell, desitja que tots els barcelonistes que vagin a la final de la Copa del Rei  "puguin expressar lliurement els seus sentiments".

Per la seva banda, el jugador Gerard Piqué, ha assegurat que "sé que els aficionats es comportaran amb tot el respecte del món. Tenen dret a expressar el que vulguin i al país hi ha problemes més importants que aquest. S'ha de disfrutar la final, centrar-nos en guanyar-la, però hi ha gent que s'ha de dedicar a altres coses".

El promotor de la xiulada, Santiago Espot, compara la "totalitària" Aguirre amb Primo de Rivera per les seves tesis sobre la final. I ha recordat que el que pretén Aguirre és el mateix que va fer Primo de Rivera el 1925 quan va tancar el camp de les Corts per una xiulada dels barcelonistes a la marxa reial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut