Barcelona

La campanya #novullpagar torna a col·lapsar els principals peatges per denunciar que ja estan amortitzats

El segon #novullpagar popular s'ha deixat sentir amb força en algunes autopistes de Catalunya, especialment a migdia i en peatges com els de l'AP-7, la C-32 o a la C-33, que s'han arribat a col·lapsar. En alguns punts, i de forma aleatòria, s'han aixecat barreres per descongestionar el trànsit. Després de les protestes del matí, la plataforma "No vull pagar" ha tornat a mobilitzar-se. Per evitar que es repetissin els embussos, els Mossos han impedit que els vehicles s'aturessin un cop passat el peatge. La concessionària de peatges Abertis no té previst donar xifres de la quantitat de gent que no ha pagat fins al vespre.

RedaccióActualitzat
Les plataformes contràries al pagament de peatges, amb el suport d'ERC, SI, Reagrupament i la CUP, han portat per segona vegada la seva reivindicació a les autopistes. La cita era a les 12 del migdia en una quinzena de peatges de Catalunya, però també del País Valencià i les Balears. A les sis de la tarda s'ha repetit l'operació, en aquest cas a Martorell i Vilassar de Mar.

Protesten per la decisió dels governs de renovar les concessions quan les autopistes ja estan amortitzades i pel greuge comparatiu que hi ha entre el nombre de peatges a Catalunya i altres punts de l'Estat.

Col·lapse al matí

Molts conductors s'han concentrat a diversos pobles i ciutats per acudir en massa a la cita i fer ben present la seva protesta. Amb adhesius i pancartes de la campanya #novullpagar, senyeres, estelades i el soroll constant dels clàxons, han acudit en marxes lentes fins als peatges.

A l'AP-7 a Martorell, el peatge català que registra més trànsit, les plataformes contràries al pagament dels peatges han bloquejat tots els carrils en sentit Barcelona, fins i tot, les vies automàtiques. Un cop passades les barreres, han baixat dels cotxes i pràcticament han tallat tota l'autopista.

Els treballadors del peatge apuntaven les matrícules dels cotxes per denunciar-los al Servei Català de Trànsit. En canvi, en altres peatges s'han aixecat barreres per evitar un col·lapse.

A la C-32 a Vilassar, el peatge més antic de Catalunya, un centenar de vehicles no han pagat en direcció Girona. En direcció a Barcelona una llarga cua ha provocat retencions de fins a quatre quilòmetres durant una bona estona.

Tots els conductors que no volen pagar s'enfronten, segons el Servei Català de Trànsit, a multes de com a màxim de 100 euros, tot i que hi ha discrepàncies entre alguns advocats de si realment el reglament de circulació obliga a pagar el peatge.

Tarda més tranquil·la

A les sis de la tarda, el seguiment de la protesta contra el pagament dels peatges ha estat menys intens. A Martorell, una cinquantena de vehicles en caravana s'han negat a pagar en arribar a la barrera. De la resta d'usuaris, alguns han secundat la protesta, i d'altres s'hi han resignat.

Els Mossos s'han col·locat estratègicament a la sortida del peatge per evitar que els cotxes s'aturessin i col·lapsessin el trànsit de l'autopista, com ha passat aquest migdia.

El túnel de Sóller, tancat


La protesta també s'ha estès a Les Illes. La plataforma Mallorca lliure de peatges ha convocat a tots els usuaris que passaven pel túnel de Sóller, l'única via de pagament que hi ha a l'illa, a no pagar. Es va inaugurar fa quinze anys i, segons la plataforma, la relació preu per quilòmetre d'aquest peatge és un dels més cars de l'estat espanyol.

Els conductors que s'han sumat a la protesta de "No vull pagar" han col·lapsat les entrades del túnel i davant d'això la Guàrdia Civil ha tancat el pas durant una estona.

Gairebé dos mesos de rebel·lió

El segon "No vull pagar" arriba després de la primera mobilització col·lectiva, l'1 de maig, que van secundar com a mínim 2.500 persones, segons les dades que va difondre la concessionària Abertis, en un balanç entre primera hora del matí i fins a les 2 del migdia. No se sap, per tant, quants usuaris van secundar la protesta al llarg de la jornada. En qualsevol cas, la plataforma convocant va considerar un èxit la resposta dels usuaris.

Arran de la iniciativa, el Servei Català de Trànsit ha començat a tramitar 500 expedients sancionadors a conductors insubmisos. Segons fonts d'Interior, les concessionàries d'autopistes que operen a Catalunya els han fet arribar, en les últimes setmanes, unes 6.000 denúncies contra conductors que s'han negat a pagar el peatge.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut