Bríndisi

Una estudiant morta i sis ferits per l'explosió de dues bombes en un institut de Bríndisi, al sud d'Itàlia

Commoció a Itàlia per la mort d'una noia de 16 anys en un atemptat amb bomba en un institut. L'explosió ha passat a l'escola professional Francesca Morvillo Falcone de Bríndisi, al sud d'Itàlia, i hi ha hagut set ferits. La bomba ha esclatat a primera hora del matí, quan els alumnes estaven entrant a l'institut. Dels set ferits, n'hi ha un que està en estat crític, amb cremades a tot el cos.

RedaccióActualitzat
La bomba ha explotat a tres quarts de vuit, quan els alumnes entraven a classe a l'institut professional de moda, que també obre el dissabte. L'artefacte, de fabricació casolana, estava enganxat a tres bombones de gas, tot amagat dins de motxilles abandonades a prop de l'entrada. 

Les autoritats han establert un perímetre de seguretat al voltant de l'escola per facilitar les investigacions. Davant la previsió de possibles nous atemptats, han decidit evacuar els altres col·legis de la zona. La investigació apunta que les bombones de gas van poder ser activades a distància quan el grup de noies que van arribar en autobús des de la localitat de Mesagne es dirigien a l'escola.

La víctima mortal ha perdut la vida a l'ambulància que la portava a l'Hospital de Bríndisi. Inicialment, els mitjans italians havien informat de la mort d'una altra noia mentre estava a la sala d'operacions per les greus ferides que tenia al tòrax i al cap a conseqüència de la detonació. Les autoritats italianes ho han desmentit i asseguren que la jove es troba estable després de la cirurgia.

Un atemptat de la màfia?

De moment ningú no ha reivindicat l'atemptat, però els primers indicis apunten a la màfia. El nom d'aquest centre de formació professional especialitzat en moda és Francesca Morvillo Falcone, l'esposa del conegut jutge antimàfia Giovanni Falcone.

A més, el 23 de maig farà vint anys que Falcone, la seva esposa i tres guardaespatlles van ser assassinat per la màfia siciliana. 500 quilos de dinamita enterrats a la carretera van explotar quan passava el seu vehicle en direcció a Palerm. Amb motiu d'aquest aniversari una caravana antimafia que recorre el país havia de passar per la ciutat.

No es descarta, però, cap altra hipòtesi. Una de les opcions que la investigació estudia com a possible autor de l'atemptat és la Sacra Corona Unita (SCR), la màfia de la regió de Pulla, ben relacionada amb bandes criminals dels Balcans. Per als experts, l'atac podia implicar un missatge de l'organització criminal després de la detenció de 16 dels seus membres a Mesagne.

Per altra banda, a Itàlia hi ha hagut una onada d'atemptats en les últimes setmanes contra institucions de l'estat i particularment contra edificis d'Hisenda. Els han reivindicat grups anarquistes.

La ministra de l'Interior, Annamaria Cancellieri, explica que es tracta d'un atemptat complex que obre molts interrogants. El primer ministre italià, Mario Monti, ha assegurat que se sent "horroritzat" pel que ha passat.

Pànic després de l'atemptat

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut