Madrid

El govern espanyol pren el control de Bankia per evitar-ne la fallida

El Ministeri d'Economia ha confiimat en un comunicat que prendrà el control de Bankia. El govern espanyol impulsarà els tràmits per convertir en accions el préstec de 4.500 milions que va concedir el FROB a l'entitat a finals del 2008. Com a resultat d'aquesta conversió, l'Estat es convertirà en el titular indirecte del 45% del capital de Bankia, i, per tant, n'adquirirà el control. L'executiu accepta així la petició que unes hores abans havia fet el nou president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri.

RedaccióActualitzat
En la seva nota, el Ministeri d'Economia també ha anunciat que el govern espanyol aportarà el capital estrictament necessari per fer els sanejaments.

Qui també s'ha pronunciat sobre la nacionalització de Bankia és el Banc d'Espanya. En un comunicat diu que la nova direcció de Bankia haurà de presentar, en el termini més breu possible, un nou pla per reforçar el sanejament de l'entitat. El Banc d'Espanya recorda que Bankia és una entitat solvent, que continua funcionant amb tota normalitat i que els seus clients no han de patir pels seus dipòsits.

Unes hores abans que el govern espanyol assumís el control de Bankia, el seu nou president, José Ignacio Goirigolzarri, ha proposat que l'Estat nacionalitzés la matriu de l'entitat i que es convertís així en l'accionista majoritari. El Ministeri d'Economia està impulsant els tràmits per convertir els 4.465 milions d'euros que va injectar via FROB en accions, tal com havia suggerit Goirigolzarri. Això suposa la nacionalització de BFA i com aquesta entitat té més del 45% de Bankia, a la pràctica l'Estat esdevindrà l'accionista majoritari de l'entitat financera, que té 10 milions de clients i uns 400.000 accionistes.  

Cap sorpresa
Aquesta opció era considerada com una de les més adequades per capitalitzar l'entitat, fruit de la unió de Caja Madrid, Bancaixa i cinc entitats més, entre les quals hi ha Caixa Laietana. Havia despertat algunes reaccions contràries, com la dels accionistes minoritaris, que creuen que les ajudes públiques s'haurien de canalitzar en forma de préstec i no de capital per evitar que es dilueixin els diferents membres de l'accionariat.

En els consells d'administració d'aquest dimecres, José Ignacio Goirigolzarri ha estat nomenat president executiu de Bankia. Després ha estat ratificat per la junta d'accionistes del banc, on cobrarà 300.000 euros anuals, la meitat que el seu antecessor.

El substitut del dimissionari Rodrigo Rato ha assumit el càrrec, segons un comunicat de Bankia, amb el repte de fer l'entitat més forta, rendible i potent perquè beneficiï també la societat espanyola. Ho fa -afegeix- amb responsabilitat i il·lusió davant d'un projecte que assegura que té un futur extraordinari i del qual llança un missatge de tranquil·litat a clients i accionistes.

La crida a la tranquil·litat també l'ha feta des de Porto el president espanyol, Mariano Rajoy, que ha garantit que s'adoptaran les mesures necessàries per assegurar l'estabilitat del sistema financer "aquest divendres o abans".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut