Imatge d'arxiu d'una autopista madrilenya (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'una autopista madrilenya (Foto: Reuters)
Madrid/Guipúscoa

Aguirre aposta per peatges a les autovies i Guipúscoa vol apujar-los a les autopistes

La presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, es planteja cobrar peatges en les autovies que gestiona el govern autonòmic com ara l'M-45 i l'M-501 per tal de mantenir el nivell de la sanitat i l'educació. A Euskadi, el govern foral de Guipúscoa, a mans de Bildu, vol apujar el preu dels peatges de les autopistes d'aquest territori per als usuaris no habituals per tal de fer front al manteniment d'aquestes vies.

RedaccióActualitzat
Quan el debat dels peatges encara està candent, s'hi ha afegit la presidenta de la comunitat de Madrid. Esperanza Aguirre proposa cobrar peatge en les autovies que gestiona el seu govern com ara l'M-45 i l'M-501 per tal de finançar la sanitat i l'educació.

L'autovia M-45 és una circumval·lació de Madrid que serveix per unir ciutats dormitori com Getafe i Coslada. I l'M-501 és una autovia que va des de la capital fins a zones residencials i d'esbarjo de cap de setmana. Col·locant peatges en aquestes vies, Aguirre vol cobrir les despeses de manteniment, uns 30 milions d'euros anuals.

Mentrestant, des d'Euskadi, també arriba una proposta. El govern foral de Guipúscoa, a mans de Bildu, vol apujar el preu dels peatges a l'estiu uns 50 cèntims per a usuaris no habituals. D'aquesta manera, es vol obtenir més ingressos per mantenir una xarxa de vies amb 1.300 quilòmetres i que té un dèficit de 230 milions d'euros. A Euskadi, a diferència de Catalunya, les autopistes les gestionen concessionàries públiques.

Anar al contingut